Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

4 kroky, jak vyměnit pneumatiky na motorce svépomocí

Návštěva pneuservisu je sice pohodlnější a o životní úspory vás nepřipraví, ale nikdy nevíte, v jaké situaci si budete muset pneu na motorce vyměnit sami. Proto by si každý zkušený motorkář měl umět poradit sám. S naším jednoduchým návodem a trochou zručnosti to bude hračka.

Jak sundat pneumatiku z ráfku

K výměně pneumatik budete potřebovat montpáky, ale také montážní pastu nebo mýdlo.

#1 Nezbytná základní výbava

Při vyměňování pneumatik se neobejdete bez základního vybavení, které vám zároveň usnadní práci. Co budete potřebovat?

  • 2 nebo 3 montpáky, se kterými odrazíte patku pneumatiky. V případě, že je nemáte, můžete si pomoct očkoplochými klíči nebo (v krajní nouzi) šroubováky. Tento typ nářadí ale nedoporučujeme kvůli možnému poškození plášťů i ráfků.
  • Klíč na povolení matičky ventilku.
  • Pokud máte nové nebo lakované ráfky, vyplatí se pořídit i plastovou ochranu pod montpáky
  • Sundávání pneumatik vám také půjde lépe s mýdlem, vazelínou nebo montážní pastou.
  • Připravte si také pumpičku nebo kompresor.

#2 Sundání pneumatiky z ráfku

Nejdřív vypusťte pneumatiku, případně duši. Díky uvolnění tlaku v pneumatice se vám s ní bude lépe pracovat. U nás to děláme jednoduše tak, že ventil z pneumatiky vyndáme pomocí klíče. Dál pomocí jedné montpáky uvolněte pneu z ráfku. Uděláte to tak, že ji zasunete pod ráfek a silou se ji budete snažit odrazit. Až guma v jednom místě povolí, zbytek už půjde snadno. 

Pak namažte pneumatiku z obou stran připraveným mýdlem či vazelínou a pomocí zbylých montpák přetáhněte gumu přes ráfek. Abyste ho nedeformovali či jinak nepoškodili, vložte pod montpáky plastové chrániče. Stejně postupujte i z druhé strany kola.

#3 Nasazování pneumatiky na ráfek

Ráfek i novou pneumatiku opět namažte. První stranu pneumatiky nasazujte lehce kolem ráfku, přitlačte ji tak ze 3/4, na poslední část použijte montpáku. Pro vložení druhé strany do ráfku použijte více montpák, na pneumatiku tlačte kolenem nebo někoho poproste o pomoc.

#4 Nahuštění pneumatiky

Jakmile pneumatika „naskočí“ do ráfku, vezměte si kompresor nebo pumpičku a hustěte tak dlouho, dokud neuslyšíte povědomé cvaknutí. To je znamení, že pneumatika dobře přilnula k ráfku. Dofoukněte ji na požadovaný tlak a máte hotovo. Tedy ne tak úplně. Kola je poté potřeba ještě vyvážit.

Jsme specialisté na moto pneu. Skladem jich máme na 30 tisíc. >>

Dobrá rada navíc

Z naší zkušenosti víme, že se vám na dlouhých cestách vyplatí mít přibalenou sadu pro rychlou opravu píchlého kola. Přípravek přes ventilek nalijete do pneumatiky a můžete vesele pokračovat v jízdě.

Teď už znáte postup, jak vyměnit pneumatiky na motorce. Ale víte také, které pláště budou pro vaši krásku ty nejlepší? Rádi vám poradí naši specialisté na telefonu. Pokud jste z Opavy a okolí, přezutí a vyvážení kol vám rádi provedeme v našem pneuservisu.

 

Objednat se do pneuservisu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru