Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

4 tipy, jak snížit spotřebu paliva při jízdě na motorce

Jízda na motocyklu je skvělý způsob, jak se dostat z bodu A do bodu B a zároveň si užít svobodu na silnici. V dnešní době zvyšujících se cen paliva vás však jeho provoz může stát dost peněz. Naštěstí existuje několik způsobů, jak snížit spotřebu paliva a ušetřit nějakou tu korunu. V tomto článku se podíváme na pár užitečných tipů, jak toho dosáhnete.

Tankování benzínu do motorky

Na vyšší spotřebu vaší mašiny má vliv špatný tlak v pneumatikách, ale třeba také nevhodně zvolené oblečení.

#1 Udržujte správný tlak v pneumatikách

Jedním z faktorů, který má největší vliv na spotřebu paliva, je správný tlak v pneumatikách.  Kolik atmosfér má mít správně nahuštěná pneumatika zjistíte z manuálu k motorce. Ideální je kontrolovat tlak před každou jízdou. Nespoléhejte však pouze na manuální kontrolu stiskem ruky, tlak v pneumatikách vždy raději přesně změřte. Prodloužíte tím navíc životnost moto pneumatik a zlepšíte jízdní vlastnosti motorky.

Přečtěte si také: Jaký vliv mají pneumatiky na spotřebu a podle čeho je vybírat, aby byly šetrné k vaší peněžence >>

#2 Pravidelná údržba

Pravidelná údržba motorky je klíčem k jejímu optimálnímu výkonu i ke snížení spotřeby benzínu. Pokud ji nemáte jen na okrasu, těžko zabráníte opotřebení součástek, ke kterému při jízdě dochází. Silně znečištěný vzduchový filtr, nevhodné zapalovací svíčky, zanesený výfuk… Jsou to drobnosti, ale v celkovém součtu zatěžují motor a zvyšují spotřebu. Případná výměna těchto součástek není příliš drahá, ale spoustě drobných komplikací předejdete právě pravidelnou údržbou. A díky ušetřenému palivu najedete víc kilometrů.

#3 Zbytečná hmotnost navíc

Čím víc motorku zatížíte, tím vyšší bude mít spotřebu. Každý kilogram navíc totiž znamená více práce pro motor. Pokud používáte brašny, zkontrolujte si, co všechno vlastně vozíte. Bez motolékárničky v žádném případě nevyjíždějte, ale věci, které používáte minimálně a během cesty sotva najdou využití, nechejte bez výčitek doma. 

Přečtěte si také: Úložné prostory na motorku, které oceníte v každé roční době >>

Kožená brašna na motorku

Občas je dobré zkontrolovat, jestli v brašnách nevozíte zbytečnosti.

#4 Aerodynamika

Na motorku působí aerodynamické síly stejně jako na jakékoliv jiné těleso. Tvar motorky sice těžko ovlivníte, můžete ale lépe přizpůsobit své držení těla. Čím víc totiž splynete s motorkou, tím menší aerodynamické síly na vás působí. Odpor vzduchu se kvadraticky zvedá s narůstající rychlostí – okolo 90 až 100 km/h je daleko větší než při rychlosti 50 nebo 60 km/h.

Rozumíme, že si člověk motorku nekupuje, aby jezdil padesátkou. Pokud ale chcete snížit spotřebu, jízda nižší rychlostí je řešením. Čím větší má motorka odpor, tím větší má spotřebu. To samé pak platí pro styl jízdy. Nádrž se jen tak nepromění v souš, když budete:

  • mít lehkou ruku na plynu, 
  • jezdit plynule
  • a s rozumem reagovat na dopravní situace.

A velký vliv má také oblečení, které při jízdě nosíte. Přiléhavá kombinéza je rozhodně lepší než rozevlátá bunda. Vhodné moto oblečení v kombinaci se správným způsobem sezení tak sníží spotřebu a ve výjimečných případech může zachránit i váš život.

Platí také, že čím víc zatěžujete pneumatiky, tím rychleji se opotřebovávají. Proto je dobré se čas od času podívat na hloubku dezénu a ověřit si, jestli náhodou nepotřebujete vyměnit ojeté pneu za nové.

 

Vybrat nové moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru