Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

5 největších nešvarů řidičů za volantem

Mnoho řidičů si myslí, že umí dobře řídit. Ale řidičské umění není jen o tom, že umíme ovládat vozidlo, je to především o vzájemném respektu na silnicích, o schopnosti předvídat různé situace a hlavně o stylu řízení. Na silnicích bychom se měli pohybovat s maximální ostražitostí a tolerancí. Podívejme se na 5 nejčastějších prohřešků za volantem.

# 1 Nedodržování rychlosti a bezpečné vzdálenosti

Vůbec nejčastější příčinou dopravních nehod je nedodržení maximální povolené rychlosti. Čím je rychlost vyšší, tím jsou následky tragičtější, protože má řidič méně času zareagovat. Dalším častým prohřeškem je příliš těsná jízda za vozidlem před sebou. To dává příležitost ke vzniku krizových situací, které by nemusely nastat, pokud by vzdálenost mezi vozidly byla dostatečná. Mnoho dopravních nehod vzniká právě tímto způsobem.

# 2 Používání telefonu za jízdy

I přesto, že používání telefonu za jízdy je už několik let zakázáno a poměrně přísně trestáno, opět narůstá počet těch lidí, kteří za jízdy telefonují, nebo dokonce píšou smsky či se věnují sociálním sítím. Kromě telefonu rozptyluje často pozornost řidičů i jídlo či pití a některé ženy se za volantem dokonce i malují.

Řidič za volantemŘidič by se při řízení neměl ničím rozptylovat.

 

# 3 Špatně nahuštěné pneumatiky

Kontrolujete pravidelně tlak v pneumatikách? Pokud ne, nejste sami. Mnoho řidičů tohle zanedbává a zbytečně si tak zkracuje životnost pneumatik a zvyšuje spotřebu paliva. Měkké či naopak příliš tvrdé pneumatiky ale mají vliv i na jízdní vlastnosti auta. Ty ovlivňuje také kvalita pneumatik. Levné čínské běhouny ze supermarketů nikdy nedosahují takových výsledků jako kvalitní pneumatiky od prověřených výrobců.

# 4 Zanedbaná údržba vozu

Technický stav vozidel, která se pohybují na našich silnicích, je v mnoha případech tristní. Návštěvu autoservisu spousta šoférů odkládá, a tak se na našich silnicích můžeme mnohdy setkat s vozidly, do kterých by se normální člověk bál sednout.

# 5 Nesprávné zipování

Častý problém zejména na dálnicích či ve městech před dopravními omezeními. Je to jednoduché pravidlo, a přece se tak často setkáváme s jeho ignorací. Buď se řidiči snaží nacpat do průběžného pruhu ještě před koncem toho svého, nebo se snaží „vytrestat“ někoho tím, že ho nepustí a zbytečně tak zpomalí celou kolonu.

Na cestách se samozřejmě můžeme potkat i s dalšími ukázkami neznalosti předpisů nebo neochoty se jimi řídit, ale tohle jsou ty nejčastější z nich. Doufejme, že jich nebude do budoucna přibývat.

 

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru