Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

5 tipů, jak pečovat o pneumatiky

Stejně jako u ostatních částí auta, tak i u pneumatik platí, že budete-li se o ně správně starat, odvděčí se vám delší životností a lepším výkonem. Jak na to, vám poradíme v článku.

Kontrola tlaku v pneumatikách

Doporučuje se kontrolovat tlak v pneumatikách pravidelně alespoň jednou za měsíc či před každou delší cestou. Správně nahuštěné pneumatiky mají totiž vliv na bezpečnost jízdy a také na spotřebu paliva. Podhuštěné pneumatiky se rychleji opotřebovávají na vnějším okraji, ty přehuštěné zase na středu běhounu. V obou případech se snižuje přilnavost a zhoršuje se kvalita jízdy, prodlužuje se brzdná dráha a hrozí vyšší riziko smyku. Hodnoty tlaku najdete v každém vozidle na sloupku dveří, případně z vnitřní strany víčka nádrže.

Kontrola hloubky dezénu

Pravidelně kontrolujte hloubku vzorku. Hledejte na bočnici pneumatiky písmenka TWI, která značí místo, kde se nachází ukazatel opotřebení. Pokud je pneumatika sjetá nerovnoměrně, může to být známkou jiného problému s koly či vozem. U letních pneumatik je povolená minimální hloubka vzorku nižší než u zimních, rozdíly najdete také v cizině. Pojedete-li do zahraničí, zjistěte si, jak je to s povolenou hloubkou dezénu v ostatních zemích.

Mytí pneumatikNebojte se pneumatiky před uskladněním pořádně umýt.

Střídání pneumatik

Pneumatiky na přední nápravě se obvykle sjíždějí rychleji než vzadu. K rovnoměrnému opotřebení pomůže, pokud se pneumatiky čas od času prohodí (stačí každých cca 10 tisíc km). Pokud vozíte větší náklady nebo jezdíte delší trasy, mohou se pneumatiky sjíždět rychleji. Jestli si na to netroufnete sami, svěřte tuto práci do rukou mechanika v pneuservisu. Tam vám navíc pneumatiky také vyváží.

Výběr správného rozměru

I když se o pneumatiky budete pečlivě starat, výměně se časem stejně nevyhnete. Při výběru nových pneumatik se podívejte do velkého technického průkazu, kde je uvedeno, jaký rozměr pasuje na vaše vozidlo. Pokud byste chtěli mít na autě kola jiných rozměrů, musí být tento rozměr schválen pro konkrétní vozidlo a je třeba si jej nechat zapsat do technického průkazu.

Správné skladování

Aby nedocházelo ke zkracování životnosti pneumatik, je třeba je odpovídajícím způsobem skladovat. Měly by být na čistém, tmavém a chladném místě se stálou teplotou a samozřejmě zbavené nečistot z provozu. Pokud jsou na ráfku, zavěste je, nebo položte na zem na sebe. Jsou-li bez ráfků, je vhodnější je skladovat vertikálně a občas pootočit, aby nedocházelo k jejich deformaci.

Těmito jednoduchými kroky docílíte prodloužení životnosti vašich pneumatik a zamezíte jejich předčasnému stárnutí. Naštěstí to není taková věda jako například u pneumatik pro závodní vozy formule 1.

 

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru