Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

6 tipů pro bezpečnou jízdu

Bezpečnost silničního provozu máme ve svých rukou. Stačí, když budeme dodržovat základní pravidla bezpečné (defenzivní) jízdy. Přečtěte si pár tipů, které mohou zachránit život nejen vám, ale i spolucestujícím a dalším účastníkům silničního provozu.

Hlavní příčiny nehod

Z policejních statistik z roku 2016 vyplývá, že mezi hlavní příčiny nehod patří:

• Nepřiměřená rychlost (13 914 incidentů)
• Nesprávné předjíždění (1 564 incidentů)
• Nedání přednosti (14 333 incidentů)
• Nesprávný způsob jízdy (53 167 incidentů)

 

1. Nejezděte pod vlivem

Nepijte ani neužívejte omamné látky. To všechno zpomaluje reakční dobu, špatně se vám odhaduje rychlost, vzdálenost a máte zhoršené rozpoznávací a rozlišovací schopnosti.

Nejezděte ani pod vlivem emocí. Pokud jste naštvaní a vytočení, za volant nesedejte. Vaše jízda bude agresivní, čímž zvyšujete riziko nehody.

 

2. Dopravní předpisy jsou alfou a omegou

Dodržujte maximální povolenou rychlost. Pokud jedete ve zhoršených dopravních podmínkách, přizpůsobte tomu styl jízdy. Zpomalte a jeďte tak, abyste mohli vozidlo včas zastavit.

Dodržuje bezpečnou vzdálenost, za kterou se považuje 2sekundový rozestup mezi přední částí vašeho vozidla a zadní částí vozidla před vámi.

Předpisy také uvádějí, že každé auto musí mít povinnou výbavu, která může vám nebo někomu jinému zachránit život.

Dobrá rada: Jezděte jen tak, abyste vždy měli svoje vozidlo pod kontrolou. Nejezděte na doraz svých možností!

Dodržujte maximální povolenou rychlost a za zhoršených podmínek raději zpomalte.

 

3. Křižovatky

Pokud jedete světelnou křižovatkou, dobře sledujte, jak dlouho už na semaforu svítí zelená. Pokud svítí delší dobu, pravděpodobně se stane, že místo ní brzy skočí oranžová. Na tento fakt buďte připraveni. Až se budete chystat brzdit, zkontrolujte dění ve zpětném zrcátku.

I když jste na křižovatce řízené světly, sledujte dopravní značení.

4. Předjíždějte s chladnou hlavou

Předjíždějte jen tam, kde je přerušovaná čára. Plná čára se na silnice nekreslí pro nic za nic. Pamatujte na mrtvý bod v zrcátkách, tedy na to, že auto v zrcátku nemusíte vidět. Svůj úmysl odbočit dejte všem účastníkům zřetelně najevo tím, že zapnete blinkr.

V roce 2016 došlo k 53 167 nehodám kvůli nesprávnému způsobu jízdy.

 

5. Co se děje v okolí

Dobře sledujte situaci kolem sebe a předvídejte. Dívejte se, jestli vás na silnici neomezí silniční zátarasy nebo značení, dávejte si pozor na auta, která se vyhýbají dírám.

Náš tip: Silnice v zimě jsou kluzké. Největší riziko smyku hrozí na mostech nebo nadjezdech, které snadno promrzají, a povrch na nich zůstává déle zmrzlý. Proti smyku vás ochrání například zimní pneu Nokian.

 

6. Dobrý technický stav vozidla

Pravidelně kontrolujte:

• brzdy a brzdovou kapalinu
• napětí řemenu
• množství motorových tekutin
• stav osvětlení vozidla
• gumičky stěračů

Důležitou částí vozidla jsou pneumatiky, které jsou jediným styčným bodem mezi silnicí a vozidlem. Vybírejte proto pneumatiky od renomovaných značek. Jak poznáte, že je na čase vyměnit pneumatiku? To zjistíte  v článku 4  signály, že vás pneumatiky zradí.

 

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru