Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Co znamenají čísla na discích? Zorientujte se v označení rozměrů a homologace

Každý milovník aut chce mít svůj vůz ťip ťop a dbá o jeho údržbu. Jedním z množství způsobů, jak autu dodat šmrnc, je výměna disků, které mu například dodají masivnější vzhled a upoutají pozornost. Před nákupem nových kol byste o nich ale měli vědět několik důležitých informací, rozměry počínaje.

Hliníková kola na sportovní auto

Na vzhled kol si potrpí každý nadšenec automobilismu. Při výběru nových disků jsou ale v první řadě rozhodující rozměry.

Za čísly a zkratkami na discích se skrývá mnoho důležitých informací

Na každém disku se nacházejí čísla a zkratky, konkrétně na vnitřní straně ráfku. To proto, aby zvenčí kola vypadala perfektně. Ne každý se ale ve značení disků dokáže vyznat. Pojďme se tedy podívat na to, co jednotlivá čísla a písmena znamenají.

Jako příklad si uvedeme značení 8,5J x 17 5×120 ET15.

  • První číslo 8,5 udává šířku disku v palcích (1 palec = 2,54 cm). Někdy se za ním objevuje i písmeno J, které označuje výšku patky a najdete ho u většiny hliníkových disků. Můžete se ale setkat i s písmeny B, H nebo jinými. Číslo 17 je průměr disku uváděný také v palcích. Znak x mezi těmito dvěma čísly označuje tvar profilu ráfku.
  • Na discích se dále nachází několik děr pro šrouby. V námi uvedeném příkladu prozrazuje jejich počet číslo 5. Číslo 120 zase určuje rozestup šroubů v milimetrech. Suma sumárum, na disku je 5 šroubů ležících na kružnici o průměru 120 mm.
  • Zkratka ET má náročnější definici. Značí vzdálenost mezi myšlenou rovinou procházející středem disku a rovinou dosedací plochy disku. Jinými slovy se jedná o zális disku, který uvádí, jak hluboko bude kolo schované v blatníku. Číslo se uvádí v milimetrech, takže v tomto případě je zális disku 15 mm. Čím nižší je číslo, tím je kolo více vysunuté ven.

Jak vybrat disky na auto, jaká je tolerance ET nebo co je to podvojný hump? Přečtěte si našeho velkého průvodce výběrem disků. >>

Při koupi disků si ohlídejte jejich homologaci

Homologace kol je proces, kterým se ověřuje jejich technická a bezpečnostní způsobilost pro provoz na veřejných komunikacích. Pokud si pořídíte nehomologované disky, můžete se vystavit riziku nehody, pokuty, problémů s pojišťovnou nebo technickou kontrolou. Proto si na homologaci dejte pozor a kupujte pouze kvalitní a prověřené disky. Jak je ale poznat?

Na homologovaných discích najdete v blízkosti otvoru pro ventil označení KBA, ABE nebo písmeno E v kroužku. Za těmito zkratkami následuje řada čísel, které značí číslo schválení. Prodejce by také neměl mít problém vystavit vám typový list v češtině. Ten zaručuje, že se nejedná o padělek. Najdete v něm:

Alternativní rozměry pneumatik a disků

Větší disky si žádají pneumatiky s nižším profilem a větší šířkou. Mnohdy se jedná o alternativní rozměry, které si musíte nechat dodatečně zapsat do technického průkazu.

Velké disky poutají zrak řidičů, ale i policistů

Každé auto má v technickém průkazu uvedené rozměry pneumatik, resp. kol, které se mohou na daný typ vozidla použít. Pokud chcete na auto nasadit větší disky, musíte na ně obout také pneumatiky s nižším profilem. V případě, že tyto rozměry v techničáku nenajdete, budete si je muset nechat zapsat dodatečně. Výjimkou jsou disky s označením E, u nichž dodatečný zápis není potřeba.

Jestliže si alternativní rozměry zapsat nenecháte, můžete se snadno dostat do křížku se zákonem. Velká kola jsou totiž magnetem pro zrak policistů, kteří si vás pravděpodobně „proklepnou“. Tak či onak buďte vždy opatrní, protože větší rozměry kol mohou změnit jízdní vlastnosti auta a dostat vás do nečekané (nebezpečné) situace.

Přečtěte si, na co se zaměřit při koupi (zimních) pneumatik. >>

Hledáte nové pneumatiky i disky? V AZ pneu máme obojí! Začněte třeba výběrem disků podle vozidla. V našem konfigurátoru hned uvidíte, jak bude váš dvoustopý miláček vypadat.

 

Nakonfigurovat si disky na auto

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru