Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Děláte při řízení auta začátečnické chyby? Známe 10 nejčastějších!

Myslíte si, že po zdárném ukončení autoškoly je z vás dobrý řidič? Můžeme vám s klidným svědomím oznámit, že vás ještě čeká trnitá cesta. Začátečník může být sebevíce talentovaný, ale dobrý řidič se z něj stane až dlouhodobou praxí a správným přístupem. Je ovšem až s podivem, kolik „zkušených“ šoférů se i po letech dopouští častých začátečnických chyb. Děláte je také?

Nejčastější začátečnické chyby při řízení

Jste si jistí, že při jízdě myslíte na všechno? Přečtěte si, jaké chyby dělají nejčastěji čerství i ostřílení řidiči.

1. Držení volantu

S větší jistotou při řízení auta přicházejí také špatné návyky a tím nejčastějším je „frajerské“ držení volantu jednou rukou. Jediná správná poloha, při které můžete včas a pohodlně reagovat, je obě ruce na volantu v poloze „tři čtvrtě na tři“. Díky tomuto úchopu máte také dobrý přístup k blinkru a ideální výchozí pozici pro manévrování v nečekaných situacích.

Dalším nešvarem je tzv. ručkování, tedy otáčení volantu trhavým pohybem obou rukou. Při nutnosti prudkého zatočení se vám tento zlozvyk může hodně vymstít.

2. Nastavení sedačky

Poloha při řízení auta je pro bezpečnou jízdu zásadní. Předejít mnoha problémům, které mohou nastat v kritické situaci, lze jistotou nohou na pedálech, dostatečným výhledem, správným držením těla a optimální vzdáleností od volantu.

3. Zbytečná panika

Častou chybou, které se dopouští řidiči i řidičky v provozu, je stres a panika ve zcela běžných situacích, jako je chcíplý motor nebo nepřehledný provoz. Zmatkování ovšem nevede k rychlému řešení, právě naopak. Zachovat klid, když nervózní účastníci troubí a posílají nepěkné vzkazy, je těžké. Jakmile se to ale naučíte, budete s přehledem zvládat všechny stresující situace. Není třeba z běžné chyby dělat drama, to většinou nadělá ještě více škody.

4. Nezájem o technický stav vozidla

Tato častá chyba jen zdánlivě nesouvisí přímo s řízením auta. Jakmile vás důsledek špatného stavu některé ze součástí vozidla potká v provozu, uvědomíte si pravý opak.

Poznáte nedostačující technický stav vozidla?

Naprostá většina zbytečných nehod je způsobena špatným stavem pneumatik. Začátečnickou chybou je myslet si, že zánovní nebo nové pneumatiky kontrolovat nemusíte. I když je hloubka dezénu v pořádku, stále mohou být gumy nesprávně nahuštěné nebo mechanicky poškozené.

5. Přehnaně defenzivní jízda

Agresivní jízda s riskantním předjížděním a nepředvídatelnými manévry je jistě velmi nebezpečná. Ale brzdit provoz příliš defenzivní jízdou, kdy dáváte přednost všem ze strachu, že budete někoho omezovat, je zrádné a pro ostatní nečitelné. Na silnici fungují určitá pravidla a každý zodpovídá v prvé řadě za sebe a má sledovat provoz před sebou, za sebou až na posledním místě.

6. Nesoustředěná jízda

Že se za jízdy nesmí telefonovat nebo se věnovat jiným činnostem nesouvisejícím s řízením auta, je snad každému jasné. Ale i příliš hlasitá hudba nebo hovor se spolujezdci může způsobit snížené vnímání. Dojde-li za těchto podmínek k neočekávané dopravní situaci nebo defektu pneumatiky, ztrácíte drahocenné vteřiny své pozornosti.

7. Výchova ostatních řidičů

Udržet si chladnou hlavu ve chvíli, kdy vám někdo udělal „myšku“, nedal přednost nebo vás vytroubil, je někdy opravdu těžké. Zvlášť začátečníci ještě nemají proti tomuto jednání dostatečnou „imunitu“. Tolerance ovšem za volant patří stejně jako ohleduplnost a slušné chování. Někdo v rychlém pruhu překračuje rychlost? To je jeho problém, rozhodně ne váš. Vy za něj platit pokutu nebo životem nebudete.

8. Ach, to zipování

Tisíckrát omílané téma a přesto se stále najdou řidiči, kteří se nenaučili správnému řazení do zúženého pruhu. Stačí jeden šofér, který pravidlo zipu poruší, a celá kolona na jeho chybu doplatí zdržením. Nejčastějšími chybami jsou vynucování přednosti, nedojíždění až na konec zúžení nebo pouštění více vozidel po sobě do pokračujícího pruhu. Omyl je i spoléhat, že vás řidič do pruhu automaticky pustí – bohužel.

9. Naučená trasa

Jezdíte každý den do práce a z práce stejnou cestou a nevnímáte tak dopravní značky, které jsou vám notoricky známé? Chyba. Dopravní značení se může změnit kdykoli, aniž by to bylo na první pohled patrné.

10. Zapnuté mlhovky

Zbytečně zapnuté mlhovky například v městském provozu i za hustého deště oslňují ostatní řidiče a mohou způsobit vážnou nehodu.

Přečtěte si, za jakých podmínek používat mlhovky.

Chybou je myslet si, že jako zkušenější řidič chyby neděláte. Zbavit se těch začátečnických ale můžete snadno!

Zdroj obrázku: Depositphotos.com

Nahoru