Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Dovolená na motorce 2019 – Jak se na ni připravit?

Tisíce českých motorkářů vyráží každou moto sezónu na dovolenou po Evropě. Patříte k nim i vy? Pak se na dovolenou na motorce v letošním roce důkladně připravte. Minimalizujte riziko možných problémů a předem počítejte i s katastrofickými scénáři. Pokud si dovolenou na jedné stopě dobře naplánujete, užijete si ji naplno a případné problémy na cestě vyřešíte s klidem.

Jak se připravit na dovolenou na motorce

Být vždy připraven se vyplatí i při dalekých cestách na vašem motocyklu.

Nepodceňujte kontrolu motocyklu

Pokud jezdíte kolem „komína“ nebo se občas vydáte na moto vyjížďku po naší vlasti, kontrolu svého stroje provádíte pravděpodobně jen na začátku sezóny. Jestli se však chystáte na delší dovolenou na motorce, před cestou vše opět pečlivě zkontrolujte. Jen máloco vám zkazí zážitek z jízdy více než zbytečné podcenění technického stavu motocyklu. Zkontrolujte stav brzdových destiček a hladiny oleje. Pro jistotu si lahvičku motorového oleje přibalte i s sebou.

Základem bezproblémové a bezpečné cesty je pneu s dostatečnou hloubkou dezénu. Nemusíme připomínat, jak nebezpečná je jízda na sjetých pneumatikách. Pokud už mají to nejlepší za sebou, vyberte si z rozsáhlé nabídky moto pneumatik, které vás podrží na jakémkoliv terénu. Budete mít vystaráno na další tisíce kilometrů.

Sada na opravu pneu ušetří spoustu starostí

Při cestách na delší vzdálenosti počítejte s rizikem defektu. K poškození pneumatiky může samozřejmě dojít i při krátkých projížďkách po republice, hledání nejbližší opravny a zajištění odtahu v cizině je však náročnější. Pořiďte si sadu na opravu pneu, která nezabere příliš místa.

Opravné sady pro motocykly jsou navržené tak, aby umožňovaly zalepení propíchnuté pneumatiky nalitím speciálního přípravku do pneu či duše přes ventilek. Oblíbená opravná sada SLIME je navíc vybavena i mini kompresorem, který připojíte do zapalovače či přímo k baterii pomocí kabelů.

Kvalitní moto oblečení je základem pro pohodlnou cestu

Pro pohodlí a maximální bezpečnost na dlouhých cestách na motorce se neobejdete bez kvalitního moto oblečení. Podle svého stylu jízdy a typu motocyklu si vyberte mezi koženým či textilním oblečením. Výhoda textilního oblečení spočívá v rychlém vysoušení materiálu, což oceníte při cestách za deštivého počasí. V obou případech používejte ochranné prvky – chrániče ramen, loktů, kolen, boků a páteře.

Dovolená na motorce 2019 – pusťte se do plánování

Vyrazit na cestu bez detailního plánování může být dobrodružství, které se nemusí vyplatit. Chcete-li zažít dovolenou na motorce bez nepříjemných překvapení, základní itinerář cesty si předem připravte. Zjistěte si informace o plánovaných uzavírkách, opravách komunikací a stavu na dálnicích. Kromě GPS navigace s sebou pro jistotu vozte i klasickou papírovou mapu, která vás nezklame.

Jestli cestujete na motorce ve větší skupině, cíl cesty i plánované zastávky prodiskutujte předem. Vzájemnou komunikaci vám usnadní i kvalitní interkomy, díky kterým se budete moct rozhodovat spontánně a organizovat neplánované zastávky.

Na co nezapomenout při balení zavazadel?

Co všechno si s sebou vzít na moto dovolenou? Sepište si seznam všech potřebných věcí, abyste na nic důležitého nezapomněli. Potřebné vybavení vybírejte s ohledem na kapacity úložného prostoru, počet dní na cestách, destinaci i styl jízdy. Nezapomeňte na potřebné doklady, vyřízení cestovního pojištění, povinnou motolékárničku doplněnou o další léky a dostatek finančních prostředků. Potraviny s sebou vozit nemusíte, zbytečně zabírají místo a mohou se rychle zkazit.

Váháte, jestli jsou vaše pneu na dlouhou cestu připravené a nejsou příliš sjeté? Nic neriskujte a pokud je dezén už příliš mělký, kupte si nové.

Zdroj obrázku: Depositphotos.com

Nahoru