Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Elektromotorka je dražší, ale vyplatí se z mnoha důvodů

Elektrické motorky si díky ekologičtějšímu provozu získávají mezi řidiči stále větší oblibu. A to zejména v městském provozu, kde jde o pohodlnou, levnou a rychlou přepravu. Elektromotorka má ve městě své nesporné výhody, proti kterým stojí vyšší pořizovací náklady a nutnost časově náročnějšího nabíjení.

Elektromotorka je oblíbeným dopravním prostředkem do města i terénu

Elektromotorka je oblíbeným dopravním prostředkem, a to zejména díky ekologickému a levnému provozu.

Rozdělení elektromotorek

    • Silniční elektromotorky jsou vhodné do města a na projížďky po zpevněné komunikaci. Mají vysoký výkon, dojezd kolem 250 km a dosahují vysokých rychlostí. 
    • Terénní elektromotorky jsou určené pro adrenalinové zážitky na nezpevněném povrchu. Mají relativně nízký dojezd a maximální rychlost, v terénu však díky lehké konstrukci excelují. 
    • Elektrické skútry oceníte zejména v městském provozu. Jsou nejčastěji volenou a nejoblíbenější variantou pro jízdu do/z práce či na nákupy. 
    • Univerzální elektromotorky zvládnou jízdu na silnici i v terénu. Dojezd těchto výkonných strojů je kolem 250 km a maximální rychlost téměř srovnatelná se silničními elektromotorkami. Podle preferencí terénu zvolte pro maximální požitek z jízdy i vhodné pneumatiky na motorku.

Nabíjení elektrické motorky

Všechny typy elektromotorek lze dobíjet prostřednictvím veřejných dobíjecích stanic nebo pomocí kabelu z obyčejné domácí zásuvky. Domácí nabíjení je pohodlnější, je třeba však počítat s delší dobou nabíjení, která se u elektrické motorky pohybuje v závislosti na délce dojezdu mezi 5 a 9 hodinami. Máte-li v dosahu veřejnou dobíjecí stanici, zde nabitím elektromotorky strávíte přibližně půl hodiny

Do čeho obout elektromotorku?

Elektrická motorka: výhody a nevýhody 

Elektrická motorka se od klasické benzínové motorky liší v tom, že zadní kolo není poháněno benzínovým motorem, ale elektromotorem, který je výrazně lehčí, menší, tišší a výkonnější. Pořizovací cena elektrické motorky je sice vyšší, ale náklady na provoz a údržbu jsou oproti tomu minimální. Vzhledem k nutnosti dobíjení je třeba více plánovat dojezdovou vzdálenost a počítat s časem, který bude nutný pro nabití elektromotorky. Nespornou výhodou, kterou v dnešní době ocení většina těch, kterým není lhostejné alarmující znečištění planety, je ekologický provoz

Výhody elektromotorek Nevýhody elektromotorek
Minimální zatížení životního prostředí Vyšší pořizovací náklady
Nízké náklady na provoz a údržbu Kratší dojezdová vzdálenost
Plynulá jízda Nutnost časově náročného nabíjení 
Nízká hmotnost
Tichá jízda
Vysoký výkon
Možnost nabíjení z domácí zásuvky

 

Víte, které elektromotorky můžete řídit už od 15 let?  

Vlastní motorku už máte, ale přemýšlíte ještě o koupi nových pneumatik? Ať už se chystáte na jízdu po zpevněném povrchu nebo třeba v terénu, vyberte si kvalitní moto pneu od renomovaných výrobců.  

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru