Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Harley-Davidson slaví 120 let. K výročí značka představila limitované edice

Pokud jste fanouškem burácejících motorů, pak jste určitě slyšeli, že legendární americká značka Harley-Davidson slaví letos 120 let své existence. Jak se zrodila tato ikona silnic a co si výrobce k výročí pro své příznivce připravil? To se dočtete v tomto článku.

Retro motorka Harley-Davidson WR Racer

Ve 30. letech 20. století započal konkurenční boj mezi H-D a značkou Indian při závodění na ploché dráze. Dnes pomyslný souboj pokračuje spíše v prodejních číslech.

Jak to všechno začalo

Nápis na dveřích garáže Harley-Davidson, který v roce 1903 oznamoval začátek jedné z největších legend motocyklového průmyslu, byl tehdy jen nenápadným detailem. Kdo by tušil, že se z malé dílničky v Milwaukee ve Wisconsinu stane celosvětová ikona, která si letos připomíná už 120 let opojné jízdy.

Dějiny Harley-Davidsonu začaly odvážnými sny zakladatelů Williama S. Harleyho a Arthura Davidsona, kteří postavili svůj první motocykl – jednoválcový stroj s výkonem 3 koní, který dosahoval rychlosti 40 km/h. O rok později se k nim připojili další dva bratři Davidsonovi, Walter a William, a společně založili firmu Harley-Davidson Motor Company. První velkou zakázkou byla dodávka 12 motocyklů pro policejní oddělení v Chicagu v roce 1905.

Symbol výkonu a svobody

Firma se dále rozvíjela, inovovala a nabízela nové modely v nejrůznějších designech. Mezi nejznámější počiny patří například V-Twin motor z roku 1909, který dodával motorkám charakteristický zvuk a výkon, nebo model WLA z roku 1942, který byl používán americkou armádou během 2. světové války. 

Značka Harley-Davidson se postupně stala ikonou motocyklového průmyslu a kultury a symbolem svobody, dobrodružství a rebelství. Inspirovala generace jezdců po celém světě, včetně nejznámějších celebrit, které propadly motorkám. Mezi slavné majitele těchto strojů patřili Elvis Presley, Steve McQueen, Arnold Schwarzenegger nebo Madonna.

Které slavné ženy patří mezi náruživé motorkářky a jaké mašiny vlastní? >>

Prodejny a kluby Harley-Davidson

Harley-Davidson je jednou z nejúspěšnějších a nejuznávanějších značek motorek a má miliony fanoušků i nespočet klubů po celém světě.

Kolekce výročních modelů ke 120 letům existence

Ani dnes vášeň k této kultovní značce neochabla. Harley-Davidson nabízí širokou škálu modelů různých stylů, od klasických cruiserů až po moderní elektrické motorky. K letošnímu výročí výrobce připravil několik limitovaných a sériově číslovaných „kousků“, které mají speciální lak, povrchovou úpravu a prémiové prvky oslavující 120 let hrdosti a řemeslného umění:

  • CVO Road Glide Limited Anniversary Edition,
  • Fat Boy 114 Anniversary Edition,
  • Heritage Classic Anniversary Edition,
  • Ultra Limited Anniversary Edition,
  • Street Glide Special Anniversary Edition,
  • Tri Glide Ultra Anniversary Edition
  • a Road Glide Special Anniversary Edition.

Tyto motorky jsou určeny pro ty, kteří chtějí mít něco opravdu jedinečného a exkluzivního. Pokud vás některý z limitovaných výročních modelů zaujal, neváhejte a objednejte si ho co nejdříve, protože je jich jen omezený počet. A rozbijte také prasátko – ceny na 20 000 $ teprve začínají.

Tyto nejvzácnější mašiny světa vlastní jen pár vyvolených. >>

Harley-Davidson nikdy nebyl jen motorka – byl a stále je životním stylem a filozofií. Za dobu své existence změnil svět motocyklů a ovlivnil kulturu a umění. Stal se symbolem svobody a touhy po dobrodružství. 

Patříte také k hrdým majitelům Harleye? Nezapomeňte mu pořídit pořádné stylové obutí, které vás na žádné z epických vyjížděk nezklame.

 

Vybrat pneu na Harleye

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru