Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Hliníkové, nebo plechové disky? Víme, které vítězí v nejdůležitějších disciplínách!

Disky na auto lze vybírat jednoduše podle vzhledu a ceny. Chcete-li ale zároveň zohlednit i jejich vlastnosti v různých podmínkách, hodí se vědět, jak se hliníkové disky liší od plechových, a který materiál splní vaše očekávání. V každém případě si však dejte pozor na nehomologované disky. Právě proto doporučujeme vybírat u prodejců s osvědčením. Jaké disky vybrat a co při jejich výběru zvážit? Dozvíte se v našem článku.

výběr disků

Hliníkové disky jsou výrazně estetičtější a lépe se udržují, ale plechové jsou zase levnější a odolnější.

Odolnost disků

Lepší odolnost proti mechanickému poškození vykazují plechové disky, které oproti hliníkovým není tak snadné poškodit např. při nárazu na obrubník. Při jarních deštích oceníte odolnost hliníku proti korozi. Dojde-li však k většímu poškození disků, mohou začít galvanicky korodovat a velmi rychle ztrácí svou – nejen estetickou – hodnotu.

Alu disky BROCK

Disky od německého výrobce BROCK se vyrábějí za použití těch nejmodernějších metod.

Jízdní vlastnosti

Hliníkové disky jsou lehčí, což mírně snižuje spotřebu a opotřebení závěsných součástek. Pokud si pořídíte plechové disky, musíte počítat nejen s vyšší hmotností, ale také pomalejším rozjezdem. Zároveň vás ale plecháče mohou potěšit bezpečnější jízdou. Díky konstrukci a poklicím se do brzdového systému nedostanou malé kamínky, které by mohly plynulost jízdy ohrozit. Ty nejlepší disky pro váš vůz si můžete vybrat z nabídky kvalitních značek, jako je AEZ, DOTZ, DEZENT, RIAL nebo BROCK.

Disk od značky RIAL

Alu disky RIAL se vyznačují německou precizností.

Finanční stránka

Řídíte-li se při výběru disků jejich cenou, jsou pro vás jasnou volbou plechové disky, na kterých oproti hliníku výrazně ušetříte. Záleží také na tom, jakou pozornost budete věnovat jejich údržbě, která ovlivňuje trvanlivost obou materiálů. Neudržované plechové disky mohou být dlouhodobě finančně srovnatelné s udržovanými hliníkovými, a to kvůli zkrácené životnosti.

Údržba disků

Na údržbu jsou jednodušší hliníkové disky, které nezachycují tolik nečistot jako plechové disky. A jak už bylo zmíněno, nehrozí u nich koroze vlivem povětrnostních podmínek. Plechové disky je třeba pro jejich delší životnost pravidelně ošetřovat antikorozním nátěrem – a v případě, že ke zreznutí dojde, disky přebrousit a přelakovat. Při jakékoliv úpravě povrchu dbejte na to, aby přípravek nezůstal na povrchu kola a nezpůsobil tak nevratné škody na pneumatice.

Estetické hledisko

V designu mají jednoznačně navrch hliníkové disky před plechovými, vynikají totiž variabilitou. Můžete je sladit s barvou vozu, nebo vybrat jiný zajímavý design. Plechové disky sice z hlediska estetiky pokulhávají, ale lze je doplnit o plastové poklice různých odstínů, které mohou imitovat vzhled „líbivějších“ hliníkových disků. 

Hliníkové disky Plechové disky
Odolnější materiál +
Vyšší odolnost proti korozi +
Lepší jízdní vlastnosti v zimě +
Nižší cena +
Estetičtější design +
Jednodušší údržba +

Něco mezi? Hybridní kola!

Chcete svůj vůz vyfešákovat, ale zároveň nesáhnout příliš hluboko do kapsy? Hybridní kola jsou splněným snem řidičů, kteří sázejí na výhody plechových kol, ale láká je i elegance hliníkových disků. Inovativní hybridní kola se těší stále větší oblibě a není se co divit. Jsou kvalitní, mají stylový design, odolný antracitový lak a širokou škálu využití. Jsou homologovány pro celou řadu zavedených značek automobilů, mimo jiné i pro nejnovější modely, jako je Škoda Karoq a Scala, Dacia Duster, Seat Tarraca, Volkswagen T-Cross a mnoho dalších.

S hybridními disky už se vám nestane, že cestou ztratíte poklici na kole. Jedná se o univerzální a cenově výhodnou alternativu k hliníkovým diskům. Poměr cena/výkon mluví v jejich prospěch.

Automobil s hybridními koly

Hybridní kola jsou univerzální a levnou alternativou k litým diskům. Mají odolný antracitový lak a širokou škálu využití.

V naší nabídce najdete také hybridní kolo ALCAR, které se vyrábí v identických rozměrech jako originální ocelová kola. Tento úspěšný produkt se navíc dočkal nového kabátu. Klasický stříbrný lak nahrazuje moderní a ještě odolnější antracitové lakování. Atraktivnějšího designu hybridního kola vybaveného speciální středovou krytkou mohou nejen během zimní sezóny využít vozy značek Škoda, VW, Seat, Audi, Citroen, Dacia, Ford, Hyundai, Kia, Mazda, Nissan, Opel, Peugeot, Renault a Subaru.

Hybridní kolo ALCAR

 Hybridní kola od značky ALCAR jsou ideální variantou pro ty, kteří hledají to nejlepší řešení v poměru cena/výkon.

Jaké disky tedy vybrat?

Hliníková kola jsou výrazně designovější a dražší. A co se týče plechových disků,  ty jsou v nepříznivých povětrnostních podmínkách, které vás na jaře nebo v létě mohou potkat, a vyjdou vás levněji. Počítejte však s náročnější údržbouA hybridní kola? Ty jsou jasnou volbou pro ty, kdo mají slabost pro ocelová kola a ocení i elegantní design.

Plechový disk AZ pneu

Plechové disky vám při jízdě v nepříznivých podmínkách zajistí větší bezpečnost. 

Abyste využili veškerých výhod hliníkových, plechových i hybridních disků, doporučujeme materiály střídat vždy s příchodem sezóny.

Ať už hodláte koupit jakýkoli typ kol, dejte pozor na nekvalitní disky bez homologace! AZ pneu je autorizovaným prodejcem všech typů kol, u nás můžete vybírat disky bez obav.

Certifikát Az pneu_autorizovaný prodejce kol

AZ pneu je autorizovaným prodejcem ocelových, hybridních i litých kol na českém trhu. V naší nabídce najdete jen kvalitní homologované disky.

 

Nahoru