Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak chránit sebe i auto před sluncem

Řízení auta během horkých letních dnů je pro většinu řidičů utrpením. Klimatizace běžící na plné obrátky cestování zpříjemní, přesto není samospásná. Peklo začíná už při nasednutí do vozu a pokračuje hned po uchopení rozpáleného volantu. Bezpečnost jízdy pak ohrožují ostré sluneční paprsky, které dokážou řidiče oslnit a zapříčinit dopravní nehodu. Přinášíme vám užitečné tipy, jak ochránit sebe i svůj vůz před sluncem a zabránit nadměrnému přehřívání interiérového prostoru.

ochrana očí i auta před sluncem

Kvalitní sluneční brýle nejen ochrání oči před UV zářením a únavou, ale zároveň vám zajistí bezproblémový výhled i v ostrém slunci.

Proč používat sluneční brýle s UV a polarizačními filtry

Používáte při řízení běžné sluneční brýle? Pak buďte při řízení obzvláště obezřetní. Nejenže zkreslují vnímání barev, ale také odhad vzdálenosti. Neochrání vás před oslňujícím slunečním zářením a vytváří větší počet odlesků, kvůli kterým budete mít přehled o dění na silnici značně omezený.

Základem bezpečného a pohodlného řízení auta během prosluněných dnů je použití slunečních brýlí navržených přímo pro řidiče. Kromě toho, že jsou vybaveny UV filtry pro ochranu zraku, bývají doplněny polarizačními filtry, které dokážou divy. Zablokují nepříjemné intenzivní světlo a umožní bezproblémový výhled i v ostrém slunci.

Brýle pro řidiče jsou zkonstruovány tak, aby nezkreslovaly podání barev a předcházely únavě očí. Navíc jsou navrženy s ohledem na bezpečnost. Dojde-li k dopravní nehodě a poškození brýlí vlivem nárazu, jen tak se neroztříští. Jedinou nevýhodou polarizačních brýlí, na které jsme se podrobněji zaměřili v samostatném článku Sluneční brýle pro řidiče, je zhoršená viditelnost displejů, s níž je třeba počítat.

 Polarizační brýle Polaroid P4314-KIH

Brýle pro řidiče mohou disponovat i zajímavým moderním designem. To je případ také modelu Polaroid P4314-KIH.

Zatmavovací fólie na autoskla: pozor na předpisy

Dalším doplňkem, který vám zpříjemní cestování během léta a současně omezí přehřívání interiéru auta, jsou zatmavovací fólie na skla. Ty si můžete nechat nainstalovat odbornou firmou, s trochou šikovnosti však zvládnete montáž i sami. Čím větší plochy zatmavíte, tím bude účinek sníženi teploty interiéru vyšší.

Zatmavovací fólie zabraňují průniku UV záření a současně zvyšují pocit soukromí uvnitř auta. Dejte si však pozor, abyste dodrželi platné předpisy, které jsou v oblasti tónování skel poměrně přísné. Vždy používejte jen fólie s atestem a nikdy nezatmavujte čelní sklo vozu. Podle současné právní úpravy není možná žádná dodatečná úprava čelního skla.

Obezřetní buďte také při zatmavování předních bočních skel. Jejich celková propustnost světla musí být alespoň 75 %. Jsou-li boční přední skla nějakou technologií zatmavena už z výroby, žádné fólie už na ně nelepte. Volné ruce máte naopak při ztmavování zadních bočních skel, autoskla pátých dveří nebo střešního skla. Zejména u velkých SUV a dalších aut s objemnými zadními skly má instalace tónovacích fólií význam a sníží teplotu uvnitř vozu o několik °C.

Polarizační brýle Polaroid PLD 4030/S - Q3V

Žensky elegantnímu vzhledu polarizačních brýlí  Polaroid PLD 4030/S – Q3V dají přednost především řidičky s citem pro dospělý, decentní styl.

Stínítka ocení hlavně spolujezdci

Nejjednodušší způsob protisluneční ochrany představují plastová stínítka, která se umísťují z vnitřní strany zadních bočních skel. Jejich použití ocení zejména spolujezdci, na které nebude během jízdy dopadat tak velké množství slunečních paprsků. Doporučujeme plastová stínítka ponechat v autě i při parkování. Opět tak omezíte množství pronikajících paprsků a snížíte teplotu uvnitř auta. 

Kdy oceníte hliníkovou sluneční clonu

Parkujete často na slunci? Pořiďte si hliníkovou sluneční clonu. Pokud ji umístíte za čelní sklo, sluneční paprsky se budou od hliníkové vrstvy odrážet a neproniknou k palubní desce a volantu. To oceníte hlavně při nástupu do auta. O volant se nespálíte a můžete okamžitě vyrazit – tedy až poté, co hliníkovou sluneční clonu opět schováte.
Polarizační brýle Polaroid PLD 2066/S - 003

Sportovní design polarizačních brýlí Polaroid PLD 2066/S – 003 osloví především mladší a dynamicky založené řidiče.

Ochraňte interiér vozu i karoserii pomocí autokosmetiky

Nemáte-li možnost parkování pod přístřeškem nebo přímo v garáži, působení ostrého slunce se během léta nevyhnete. Počítejte s tím, že i při použití fólií, stínítek a clon se sluneční paprsky do interiéru dostanou a dají jednotlivým součástem vozu pořádně zabrat. Proto nezapomínejte pravidelně ošetřovat plastové díly i čalounění vhodnými prostředky. Zabráníte blednutí i křehnutí materiálu.

Během léta ošetřujte i karoserii vozu – autolaky na slunci neskutečně trpí. Vedle správného mytí vozu se zaměřte i na důkladné voskování. Vytvoříte ochrannou vrstvu, která se o protisluneční ochranu postará.

Věříme, že si jízdu v autě naplno užijete i v parných dnech a bez problémů zvládnete také dlouhou cestu během letní dovolené. Kromě kvalitních brýlí pro řidiče se na cesty vybavte i dostatečným množstvím tekutin, díky kterým eliminujete riziko nebezpečné dehydratace.

A aby vaše cestování bylo skutečně bezpečné, nezapomeňte také na kvalitní obutí, které zásadně ovlivňuje vaši brzdnou dráhu. Pokud vzorek na pneumatikách začíná být sjetý, je čas pořídit nové.

 

Vyberte si z pneu od prověřených výrobců

 

Zdroj fotografie: Depositphotos, AZ Pneu

Nahoru