Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak jezdit na motorce bez zkušeností? Soustřeďte se na 10 nejčastějších začátečnických chyb

Jízda na motorce je zážitek, kterému se máloco vyrovná. To vám potvrdí každý zkušený motorkář. Každý nějak začínal a žádný učený jezdec z nebe nespadl, z motorky ale pravděpodobně mockrát. Jaké jsou nejčastější začátečnické chyby motorkářů, kteří se teprve učí jezdit na motorce bezpečně a zbytečně nebrzdit provoz?

Chyby začínajících motorkářů

Než získáte dostatek zkušeností, můžete se na motorce dopustit řady chyb. V našem článku vás upozorníme na ty nejčastější.

1. „Tuhé“ tělo

Nedostatek zkušeností ze samostatné jízdy a z něj plynoucí nervozita a stres jsou příčinou toho, že se motorkář začátečník nedokáže uvolnit. Svou roli hraje i to, že se se svým strojem teprve sžívá a objevuje jeho vlastnosti. Obavy jsou sice na místě, ale křečovitý styl jízdy na motorce plynulé jízdě rozhodně neprospěje, právě naopak. Spousta nehod začínajících motorkářů se totiž děje právě proto, že jsou ztuhlí a mají větší strach, než je v dané situaci třeba.

Než vyjedete jako „zelenáč“ do provozu, osahejte si svůj stroj mimo frekventovanou silnici. Otestujte si rozložení váhy na rovině i v náklonu, zdokonalujte se v rozjezdech, zatáčkách, při brzdění, otáčení a naučte se souznít s chováním motorky. Postupně získáte potřebnou sebejistotu a uvolněné tělo bude pro vás přirozené. A jízdu na motorce si samozřejmě také začnete více užívat.

2. Příliš vysoké sebevědomí

Jízda na motorce je nejen o radosti a zážitcích, ale také o velké zodpovědnosti za sebe i ostatní účastníky silničního provozu. S novými výjezdy roste sebevědomí i opojení z rychlé jízdy, ale tam, kde nejsou zkušenosti, není ani potřebná jistota a schopnost zachovat se správně v krizových situacích. Všechno chce svůj čas a k osvojení si bezpečné a ohleduplné jízdy na motorce ho budete potřebovat opravdu hodně.

Netlačte na pilu a učte se postupně. Nepouštějte se hned ze začátku do provozu „na plný plyn“, ale ani nejezděte zbytečně pomalu. Bude vás to stát jen trochu sebeovládání a disciplíny. Mějte také na paměti, že řidiči vozidel vás nemusí registrovat s dostatečným předstihem.

3. Sledování směru jízdy

Běžnou začátečnickou chybou je, když jezdec sleduje vozovku v bezprostřední blízkosti před sebou, protijedoucí auta nebo krajnici za zatáčkou.

Při jízdě na motorce je třeba sledovat vždy úsek, po kterém pojedeme, a to na desítky metrů dopředu. Kromě samotné vozovky a případných výmolů je třeba mít také dokonalý přehled o ostatních účastnících provozu a umět předvídat.

4. Příliš pomalá jízda

Fyziku neošálíte ani při jízdě na motorce, při které působí síly ovlivňující stabilitu stroje s jezdcem. Příliš pomalá jízda v případě motorky neznamená jízdu bezpečnou, ale zcela určitě znamená v případě nedostatku zkušeností bolestivý pád. Se zvyšující se rychlostí je však třeba pracovat s přenášením váhy a naučit se „cvičit“ ku prospěchu prožitku.

5. Chyby při brzdění

Než se naučíte jezdit na motorce a správně brzdit, schytáte od svého stroje pravděpodobně „pár výchovných“. Příliš prudké brzdění v krizových situacích zpravidla způsobí smyk a následný pád, i proto je velmi důležité předvídat možná nebezpečí. Je třeba si uvědomit, že motorka má mnohem menší styčnou plochu pneumatik s povrchem než auto, a tedy i brzdná dráha je mnohem delší.

Brzdy při jízdě na motorce je třeba dávkovat a naučit se pracovat správně se zadní i přední brzdou.

6. Špatná rychlost a trajektorie v zatáčkách

Projíždění zatáček na motorce je v začátcích nelehká disciplína. Perfektní odhad přichází až se zdokonalením techniky, a tak se může stát, že vás to „vynese“ jinam, než jste očekávali. Častou chybou začátečníků je, že začnou zatáčet příliš brzy.

7. Nevhodné oblečení na motorku

Zkušení jezdci mají ve vybavení a oblečení jasno, začátečník ale může podlehnout trendům na úkor opravdové kvality a praktičnosti.

Jaké oblečení vybrat na motorku, se dozvíte zde.

8. Jízda na motorce u krajnice

Začátečníci, kteří si nejsou v hustším provozu jistí, mají přirozený instinkt držet se více vpravo. Řidiče vozidel tím ovšem svádějí k předjíždění v jednom pruhu, což je pro motorkáře velmi nebezpečné. Příliš těsná blízkost způsobí poryvy větru a jezdec je tak v přímém ohrožení, které si řidič automobilu často vůbec neuvědomuje.

9. Neznalost neomlouvá

Že jste na dvou kolech nováček, není omluva, pokud neovládáte pravidla silničního provozu, kterého jste součástí. „Vychytávka“ bez řádné homologace pro provoz na silnici se u policejní hlídky ani pracovníků stanice technické kontroly většinou s pochopením nesetká. Další častou začátečnickou chybou je nepovolený tuning, stejně jako neúplná povinná výbava.

10. Není to jen o jízdě na motorce

Začátečníci se hodně soustředí na zdokonalování techniky a sžívání s motorkou, ale i péče o ni a pravidelná údržba je nedílnou součástí života motorkáře. Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách, odstraňování znečištění neodkládejte, dodržujte pravidla zazimování a zabezpečte stroj před krádeží. Není od věci si také občas osvěžit základy první pomoci při nehodě.

Chcete si užít i jako začátečník jízdu ve skupině? Naučte se nejprve svou roli! A především nešetřete na kvalitních pneumatikách. Jsou naprostým základem bezpečné jízdy. Pokud ty vaše mají už sjetý vzorek, je načase pořídit nové.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru