Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak na odzimování motorky před začátkem sezóny?

Příprava motorky na sezónu bude hračka, pokud jste ji správně zazimovali. Ani v opačném případě se ale nemusíte bát, že zmeškáte první vyjížďku. Stačí jen probudit motocykl ze zimního spánku včas. Jak tedy na odzimování motorky?

Odzimování motorky

Začátek sezóny už pomalu ťuká na dveře! Máme pro vás užitečné tipy, na co se zaměřit, když chcete svou motorku odzimovat.

Zkontrolovali jste vše potřebné?

Bezpečnou jízdu zajistíte jen a pouze důkladnou péčí o váš stroj. Někteří motorkáři na ni zapomenou úplně, jiní něco přehlédnou, nebo stroj jen zběžně omyjí a vyrazí na silnice. Věnujte svůj čas a energii všem součástem, aby byla vaše jízda bezproblémová. Tak hurá do odzimování! Co je potřeba udělat?

  • Zkontrolujte, jestli z motorky neunikl olej, chladicí nebo brzdová kapalina. V opačném případě musíte problém vyřešit ještě před první vyjížďkou.
  • Nedoplnili jste před zimou olej, palivo a jiné kapaliny? Napravte to nyní.
  • Vše důkladně očistěte od prachu a drobných částeček. Pak promažte řetěz a další součástky, jako jsou lanka, zámky, páčky a další. Použijte speciální přípravky k tomu určené.
  • Pozornost věnujte i tomu, co není běžně vidět – vzduchovému filtru, a tak se na něj často zapomíná. Když je zanesený, výkon motorky jde dolů. Jak a kdy ho vyčistit nebo vyměnit, poradíme v našem starším článku Údržba vzduchového filtru u auta i motorky.
  • Než na motorku nasednete, prohlédněte řetěz kvůli správnému průvěsu. Doporučené parametry průvěsu najdete v manuálu od výrobce.

Pokud si s výše uvedenými problémy nevíte rady, pomohou vám naši zkušení odborníci. S objednáním do servisu ale neotálejte, s blížící se sezonou se snižuje šance na rychlou opravu!

Nezapomněli jste na baterku?

Motorkáři často zapomínají na baterku, kterou nechají bez jakékoliv péče přes zimu ve svém stroji. Baterii byste měli alespoň jednou za měsíc zkontrolovat a dobít. A navíc pokud jste ji neměli schovanou v teple, s největší pravděpodobností nenastartujete. Proto ji na hodinu či déle připojte ke speciální nabíječce určené pro daný typ. Pokud takovou nabíječku doma nemáte, dobijí vám baterku v jakémkoliv servisu.

Zdravé brzdy = bezpečná jízda

Po dlouhé zimě byste měli zkontrolovat brzdy a doplnit brzdovou kapalinu. Navíc z dlouhého stání ve vlhkém prostředí mohou kotouče začít rezavět, ale není to velká závada. Po projetí motorky většinou rez odpadne.

Větší pozornost věnujte brzdovým destičkám. Mezi kovovou částí a kotoučem by měl být prostor o alespoň 3 milimetrech. Většinou vám dají jasné znamení kontrolní drážky, malé prohlubně v materiálu. Jízdou se opotřebí a až nejsou vidět, musíte se podívat po nových destičkách.

Po čase se kvalita pneumatik i brzd opotřebovává, v ideálním případě rovnoměrně. Pokud narazíte na nerovnoměrně sjeté brzdy, nechte si v servisu správně nastavit brzdové třmeny.

Kontrola tlaku v pneumatikách

Při odzimování motorky nezapomínejte zkontrolovat pneumatiky a tlak v pneumatikách. Podhuštění nebo jejich přehuštění může negativně ovlivnit jízdní vlastnosti.

Věnujte pozornost pneumatikám

I stav pneumatik po zimě závisí na tom, jak jste stroj zazimovali. Ve špatných podmínkách, například jsou-li moto pneu vystaveny působení chemických látek nebo UV záření, se mohou na povrchu objevit prasklinky, a to i v případě, že jste je kupovali nedávno V takovém případě zvažte pořízení nových pneumatik.

Zkontrolujte také tlak v pneumatikách, který by měl odpovídat doporučení od výrobce. Ten ji odvodil od hmotnosti modelu, konstrukce a naladění podvozku. Tlak není ve všech pneumatikách stejný, závisí na počtu jezdců a na typu pneumatiky – silniční, „polozávodní“ nebo závodní.

Pokud vyžadujete od motorky vyšší výkon na okruhu, můžete ji podfouknout.  V opačném případě podhuštěné nebo naopak přehuštěné moto pneu negativně ovlivňují jízdní vlastnosti, například snižují ovladatelnost stroje nebo netlumí nerovnosti silnice.

Poslední kontrola před první vyjížďkou

Abyste měli jistotu, že jste přípravu motorky na sezónu nepodcenili, zkontrolujte ještě těsnost hadiček, svíčky, kabely, světla a povinnou výbavu. Je-li vše v pořádku, nastartujte a zahřejte motorku. U motocyklů s karburátorem není výjimkou, že se startování podaří až na několikátý pokus.

Vyhněte se nepříjemnému zdržení na a udržujte karburátor motorky čistý i během sezony. >>

3, 2, 1,… START sezóny!

Při první vyjížďce po zimě propadá každý motocyklový nadšenec euforii. Ale všeho s rozumem. Tělo není po zimním odpočinku zvyklé na jízdu na motorce a všechny svaly a kosti je potřeba na jízdu připravit.

Nezapomeňte, že i stav vozovky po zimě je na mnoha místech zhoršený. Na silnici mohou být zbytky štěrku, nové trhliny, ale také řidiči automobilů, kteří si po zimě ještě nezvykli, že i motorkáři jsou běžnou součástí silničního provozu. Opatrnost je tedy na místě. 

S prvním vyjetím ale pravidelná péče o motorku nekončí. Nepodceňujte pravidelnou údržbu motorky i během sezony – pomůže vám včas odhalit problémy a minimalizovat riziko selhání.

Máte odzimování motorky za sebou? Přejeme šťastné vyjetí do nové sezóny a bezpečnou cestu, kterou si můžete pojistit také kvalitním obutím z našeho eshopu.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru