Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak na výměnu motorového oleje u vašeho vozu?

Kdo maže, ten jede. Mnozí z nás na pravidelnou výměnu motorového oleje zapomínají, nebo ještě hůř, nepřipadá jim důležitá. Jenže pokud chcete, aby vám automobil vydržel co nejdéle v bezvadném stavu, nezbývá než olej svědomitě měnit, protože právě on se stará o mazání motoru a jeho správné fungování. Můžete výměnu oleje samozřejmě nechat na profesionálním autoservisu, ale pokud nejste vyložení nešikové a nevadí vám se při práci ušpinit, snadno olej vyměníte sami. Pro ty z vás, kteří ocení návod a pár rad, je tu náš článek.

Dolévání motorového oleje pomocí trychtýře

Motorový olej měníme pravidelně podle pokynů výrobce, abychom tím maximálně prodloužili životnost vozu. Pokud patříte mezi ty zručnější, měňte ho klidně sami.

Jak často olej měnit?

Olej měníme vždy po určitém počtu najetých kilometrů, který doporučuje výrobce a který najdete v návodu k použití vašeho vozu. Obvykle se však olej mění po každých 10 000 až 15 000 km. Někteří motoristé mění po delších intervalech, ale položte si otázku, jestli vám pár ušetřených desetikorun skutečně stojí za riziko, že se životnost vašeho automobilu zkrátí, nebo že se vůz dokonce stane technicky nezpůsobilým. Proto rozhodně nečekejte, až se na palubní desce rozsvítí kontrolka, a raději měňte olej s předstihem.

Tipy pro výběr správného oleje a filtru

Spolu s olejem je pokaždé potřeba vyměnit i olejový filtr. Při výběru oleje i filtru se řiďte instrukcemi výrobce. Kvalita oleje není ani tak dána výrobcem jako výkonnostní třídou (ACEA nebo API) a viskozitou.

Roli hraje i to, zda máte benzín, nebo diesel. Pokud jde o výkonnostní třídy olejů dle ACEA, pravděpodobně budete volit mezi A1 pro benzínové motory a B1 pro dieselové motory, což jsou označení pro „standardní olej s běžnými intervaly výměny“.  Typů olejů je ale celá řada, například olej pro vysokou zátěž či olej pro motory s přímým vstřikováním, proto doporučujeme se dostatečně informovat, než si vyberete ten svůj. Pokud si nejste jistí, poraďte se s prodejcem motorových olejů a nechejte si pro svůj vůz doporučit olej i filtr.

Nejdříve vypusťte starý motorový olej

Před výměnou se v autě krátce projeďte. Zahřátím motoru olej zřídne a poteče ven lépe, což je důležité, aby ho uvnitř zůstalo minimum. Po vypnutí motoru zatáhněte ruční brzdu! Nachystejte si klíč, kterým uvolníte zátku olejové vany, a nádobu, do které vyjetý olej vyteče.

Sundejte kryt motoru, pokud ho váš vůz má. Podle manuálu k vozu najděte olejové víčko a odšroubujte ho. Zabráníte tím podtlaku a olej lépe poteče. Poté pod olejovou výpustní zátku (jediný šroub na dně olejové vany) postavte nádobu a výpustní zátku opatrně odšroubujte. Ale pozor na horký olej! Jakmile po několika minutách všechen olej vyteče, odstraňte starý olejový filtr.

Jak na výměnu olejového filtru

U starších vozů jde o klasický kovový váleček, v novějších vozech už je plastový. Filtr uvolněte pomocí klíče na filtr. Dejte pozor, abyste nerozlili olej, který ve filtru je. Než nainstalujete nový filtr, pomažte olejem gumové těsnění a filtr dotáhněte jen ručně.

Našroubujte zpět olejovou výpustní zátku a klíčem ji dotáhněte. Potom s pomocí trychtýře nalijte do motoru nový olej. Pokud jde o množství oleje, u každého motoru je jiné, proto si ho předem zjistěte. Nebo se můžete orientovat podle množství oleje, které ze zátky vyteče. Při nalévání oleje však průběžně kontrolujte hladinu oleje na měrce. Při každé kontrole měrku utřete. Jakmile je hladina oleje mezi ryskami, našroubujte zpátky olejové víčko, pak nastartujte motor, po pár minutách ho vypněte a znovu zkontrolujte měrku, případně dolijte olej.

Olej nesmíte přelít, jinak by se motor mohl poškodit. Pokud přelijete, povolte opatrně zátku olejové vany a přebytečné množství nechte vytéct. Na závěr použitý olej ekologicky zlikvidujte, např. ve sběrném dvoře.

Péče o olej se vám vrátí v každém případě 

Pokud si olej měníte sami, nezapomeňte si počet najetých kilometrů při každé výměně zapsat. Vždyť kdo by si pamatoval, kdy a při jakém stavu tachometru olej měnil naposledy? Ideální pro tyto účely je štítek výměny oleje či servisní štítek, který se lepí na sloupek dveří nebo do prostoru motoru. Můžete si je koupit, nebo stáhnout z internetu a vytisknout.

Pokud vám olej vymění v autoservisu, mechanik vám provede záznam o výměně do servisní knížky. Ať už využijete služeb profesionálů, nebo si olej měníte sami, pravidelná výměna oleje se vám vyplatí i v případě, že máte v plánu vůz po pár letech prodat, protože zvyšuje hodnotu ojetého auta.

Dokonalé mazání motoru je základním předpokladem pro to, aby vám vůz dlouho a bezpečně sloužil. Bezpečná jízda ale závisí i na délce vaší brzdné dráhy, proto sledujte hloubku vzorku na vašich pneumatikách a včas pořiďte nové a kvalitní pneu.

 

Vybírejte z top pneumatik prověřených značek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru