Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak při jízdě na motorce zvládnout různé povrchy?

Jízda na motorce na různých typech povrchů má svá specifika. Dokonalou techniku jízdy na písku či bahně vás žádná teorie nenaučí, nastudovat však lze úplný základ, který vám usnadní začátky. Základem jsou vhodné pneumatiky na motorku, častý trénink a dobrá fyzička.

Jízda na motorce na různém povrchu

Kvalitní pneumatiky vám usnadní jízdu na různých typech povrchů, jako je písek, bláto nebo mokrá vozovka.

 

Jízdu za mokra zažije každý motorkář bez ohledu na typ stroje a styl jízdy. Přečtěte si: 6 rad pro jízdu na motorce v dešti a na mokré vozovce.

Jízda na motorce v bahně

Nejefektivnější trik, jak zvládnout jízdu na motorce v blátě, je zůstat v pohybu a vyhýbat se hlubokému bahnu, ve kterém hrozí, že se zaseknete motorem. Na mělčích vyjetých kolejích se kolo lépe dostane až na suchý podklad a jízda bude jednodušší. Vyvarujte se prudkému přidávání plynu, které může na kluzkém povrchu způsobit protáčení pneumatik. Snažte se jako vždy o co nejplynulejší jízdu, váhu přenášejte na zadní kolo a v hlubším bahně si pomáhejte nohama. Pro jízdu v bahně zvolte kvalitní pneumatiky na motorku s bočním vedením. 

Jízda na písku

Písek je pravděpodobně nejtěžším povrchem terénu, s jakým se můžete setkat. Nejde v něm pouze o zrádnost drobných částeček, ale také samotný povrch pod pískem, se kterým se musíte vypořádat. Při jízdě na motorce v písku váhu přeneste na zadní kolo, motorku pevně držte koleny pro udržení směru a připravte se na vyšší fyzickou zátěž při manévrování. Pro častou  jízdu na písku se doporučují pneumatiky na motorku s tzv. lopatkami. Se správným výběrem moto pneu vám poradí zkušený prodejce pneumatik.

Štěrk na silnici

Potká-li se motorkář na silnici se štěrkem v zatáčce, jedná se o dost nebezpečnou situaci. Ne nadarmo se v každé motoškole klade důraz na „čtení“ vozovky před vámi. Jsou ale situace, které ani zvýšená pozornost nemůže ovlivnit. Jakmile před sebou uvidíte štěrk, zpomalte ještě před ním o kolik stihnete, ale těsně před vjetím do nebezpečného úseku brzdy pusťte. Riziko pádu tím významně snížíte. Každá zatáčka je ovšem jiná, a na to, jak se dále zachovat, vám nikdo univerzální radu nedá. Snad jen chovat se v každé zatáčce tak, jako kdyby na ní byl nebezpečný štěrk. 

Nebezpečné úseky na silnici

Nepředvídatelná změna povrchu vás může potkat kdykoli, jsou ale místa, kde se zvýšená opatrnost vyplácí.

  • V blízkosti čerpací stanice hrozí vylité pohonné hmoty nebo olejové skvrny.
  • Jakékoli práce na silnici jsou spojeny se změnou povrchu i v jejich blízkosti, nejčastěji jde o štěrk či písek. 
  • V dešti vedle pole je zvýšené riziko naplavené rozmočené hlíny.
  • Vedle čerstvě posečené trávy je možné, že se kluzká tráva dostane na okraj silnice.
  • Velmi hladký asfalt bude klouzat více, než hrubší.

Přečtěte si také: Jak začít s motokrosem?


Základem bezpečné jízdy na motorce jsou také kvalitní pneumatiky. Vyberte si u nás vhodné pneumatiky pro vaši motorku, se kterými lépe zvládnete jízdu na písku, blátě i mokré vozovce.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com 

Nahoru