Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak připravit auto před dovolenou? Jen doplnění kapaliny do ostřikovačů nestačí

Ještě než vyrazíte na dlouho očekávanou letní dovolenou, měli byste na ni kromě sebe připravit i své auto. Předejdete tak možným komplikacím a zajistíte si bezpečnou a pohodlnou cestu. V tomto článku vám poradíme, na co byste před odjezdem neměli zapomenout.

Cesta autem na dovolenou

Na dlouhou cestu do zahraničí byste měli připravit auto i sebe. Před odjezdem si dopřejte kvalitní odpočinek, aby vás nepřekvapil mikrospánek.

Zkontrolujte technický stav vozidla

I když s autem jezdíte denně a vše v něm šlape jako švýcarské hodinky, před dlouhou cestou se nevyplácí jeho technický stav podceňovat. Pod drobnohled si proto vezměte všechny součásti, které jsou důležité pro bezpečnost jízdy i váš klid na duši. Pokud se na to necítíte, není nic jednoduššího než navštívit odborný servis, kde mechanici auto zkontrolují. Co by vám nemělo uniknout?

  • Stav brzd – jsou klíčové pro bezpečnost na silnici. Zkontrolujte brzdový systém včetně brzdových destiček a kotoučů. Pokud jsou opotřebené nebo poškozené, bude nezbytné je vyměnit.
  • Výměna oleje a filtru – pokud je před vámi delší cesta, je vhodné provést výměnu motorového oleje a filtru. Čerstvý olej a čistý filtr zajistí lepší výkon a ochranu motoru.
  • Provozní kapaliny – zkontrolujte hladinu a stav chladicí kapaliny, kapaliny do servořízení a ostřikovačů, případně oleje v převodovce.
  • Světla a blinkry – ověřte si, že vám správně fungují přední, zadní, brzdová i směrová světla. Abyste dobře viděli a byli viděni. Nezapomeňte při tom ani na stěrače.
  • Autobateriestarší nebo slabá baterka může být problém, zejména pokud auto na dovolené na delší dobu odstavíte. Hodnotu napětí zjistíte sami pomocí voltmetru, nebo vám ji naměří v autoservisu.

Na čelní sklo jen voda a jar nestačí. Jak o něj správně pečovat? >>

Věnujte péči pneumatikám

Nemůžeme samozřejmě zapomenout na pneumatiky. Zkontrolujte hloubku dezénu, jejíž minimální hranice je ve většině zemí Evropy 1,6 mm (u letních). Dodržujte předepsaný tlak vzduchu a myslete i na to, že když je auto naložené, tlak by měl být nepatrně vyšší. Hodnoty tlaku najdete na sloupku dveří, případně na víčku nádrže nebo v manuálu k vozu. Správně nahuštěné pneumatiky mají totiž vliv na spotřebu.

Zajistěte si pojištění a asistenční službu

Pokud jedete do zemí EU, měli byste mít platnou zelenou kartu, která dokládá povinné ručení. Pokud jedete do zemí mimo EU, zjistěte si, zda potřebujete mezinárodní pojištění vozidla. Doporučujeme také sjednat si asistenční službu, která vám pomůže v případě nehody nebo poruchy vozu.

Odtah vozu v zahraničí

V rámci pojištění vozu se vyplatí mít sjednanou i asistenční službu v zahraničí, která vám v případě poruchy vytrhne trn z paty.

Připravte si doklady a povinnou výbavu

Kromě řidičského průkazu a dokladů o vozidle byste s sebou měli mít i pasy nebo občanské průkazy všech cestujících, rezervační potvrzení ubytování, cestovní pojištění a další potřebné dokumenty. Povinná výbava vozu je samozřejmostí, ale pro jistotu si zkontrolujte, jestli máte v pořádku lékárničku, náhradní žárovky, trojúhelník a reflexní vesty. Hodí se přibalit i rukavice, lano či deku.

Každá země má navíc jiné předpisy. Například:

  • rakouské vyžadují reflexní vestu pro všechny pasažéry ve vozidle, 
  • slovinské hasicí přístroj
  • francouzské zase alkohol tester.

Zjistěte si tedy předem, co všechno je vyžadováno po řidičích v zemích, kterými budete projíždět, ať nejste zaskočení, co že to po vás ten policista chce.

Jedete na dovolenou na motorce? Máme tipy na dechberoucí trasy. >>

Naplánujte si trasu a odpočinek

Před cestou si dobře prostudujte trasu a zjistěte si aktuální dopravní situaci a předpověď počasí. Naplánujte si i dostatek času na odpočinek a zastávky na občerstvení nebo toaletu. Ideálně byste měli řídit maximálně 2 hodiny v kuse a pak si udělat pauzu alespoň 15 minut.

Dodržujte dopravní předpisy

Pravidla silničního provozu se v každé zemi mohou lišit a místní policie obvykle nebývá k cizincům benevolentní. Pokuty v zahraničí za překročení rychlosti, telefonování za volantem či jiné prohřešky bývají několikanásobně vyšší než u nás a mohly by vás připravit o většinu kapesného na dovolenou. Bedlivě tedy sledujte rychlostní limity a místní dopravní značení, ať vám nezůstanou jen oči pro pláč.

Nejste si jistí, že náročnou cestu váš vzorek pneumatik zvládne? Vybavte se na dovolenou kvalitním obutím, které vás nezklame za jakýchkoliv podmínek.

 

Vybrat prověřené pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru