Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak prodloužit životnost motopneu? Důležitá je optimální péče i vhodný styl jízdy

Už před začátkem sezóny mají motoservisy plné ruce práce. Mezi nejčastěji odhalené nedostatky patří špatný stav pneumatik, které je třeba neodkladně vyměnit za nové. Majitelé motorek pak bývají v rozpacích – vždyť nové gumy kupovali teprve před nedávnem! Životnost pneumatik ovlivňuje řada faktorů spojených zejména se stylem jízdy, údržbou a způsobem skladování. Sepsali jsme pro vás základní pravidla, při jejichž dodržení prodloužíte životnost motopneu i několikanásobně.

Motocykl v zimě

Životnost motopneumatik závisí především na častosti provozu, ale správnou péčí ji můžete prodloužit i o několik let.

Životnost motopneu – maximálně 10 let od výroby

Materiály, z kterých se pneumatiky vyrábí, mohou po letech ztratit své přirozené vlastnosti. Bohužel, žádná motopneu není nesmrtelná, a to ani v případě, kdy se do provozu delší dobu nedostala.

Pneumatiky jsou použitelné maximálně 10 let od data výroby, současně by neměly být uskladněné a nevyužívané déle než 4 roky. Po této době se nesmí používat ani v případě, kdy je hloubka dezénu dostatečná. Datum výroby udávají poslední čtyři čísla DOT kódu – první dvě označují týden, zbylá pak rok. Například pneu s označením DOT 2418 bylo vyrobeno ve 24. týdnu roku 2018.

Hloubku dezénu pravidelně kontrolujte

Kontrola hloubky dezénu motopneu by měla být pro každého motorkáře rutinní záležitostí. Doporučujeme stav pneu kontrolovat několikrát během sezóny a hloubku čas od času přeměřit hloubkoměrem. Podle zákona musí mít všechny pneu na motocyklech hloubku minimálně 1,6 mm. Na ojetých pneumatikách nikam nejezděte, kromě pokuty riskujete i pád způsobený špatnou přilnavostí k vozovce.

Agresivní styl jízdy snižuje životnost pneu

Životnost motopneu do velké míry ovlivňuje styl jízdy. Pokud preferujete agresivnější styl a nedáte dopustit na prudké brzdění nebo nadměrnou akceleraci, pneumatiky budete muset měnit velmi často. Chtěli byste na okolí udělat dojem a vyzkoušet „burn out“ neboli pálení pneumatik? Pak je budete měnit hned poté, co se za vámi rozplyne štiplavý dým.

Dodržujte zásady správného skladování

Životnost pneumatik ovlivňuje do velké míry i způsob jejich skladování. Motopneu nakupujte jen u osvědčených prodejců, kteří si na skladování dávají záležet. Pořiďte si kvalitní motopneu u AZ Pneu – prodejem pneu se zabýváme mnoho let a vytvoření adekvátních skladovacích podmínek je pro nás prioritou.

Koupíte-li si nová motopneu do zásoby, uložte je na suché a temné místo bez přístupu slunečních paprsků. Snažte se zajistit konstantní teplotu kolem 15 °C a nikdy je neumísťujte poblíž chemických prostředků. Pneumatiky s ráfky skladujte na sobě, ty bez ráfku nastojato a čas od času je pootočte.

Kontrolujte tlak pneumatik a pravidelně je čistěte

Aby vám motopneumatiky vydržely co nejdelší dobu, musí být správně nahuštěné. V opačném případě může být životnost pneu i poloviční. Se správným tlakem v pneumatikách dosáhnete nejlepších jízdních vlastností a zvýšíte bezpečnost během jízdy.

Pneumatiky čistěte od nánosu bláta a jiných nečistot pomocí vysokotlakého čističe. Pokud při kontrole narazíte na kamínky zaseknuté v drážkách, opatrně je odstraňte – při jízdě by mohly poškodit plášť. Nezapomeňte, že životnost snižují i vysoké, nebo naopak velmi nízké teploty. Jestli chcete, aby vám pneumatiky vydržely co nejdéle, vyjížďky v extrémních vedrech nebo mrazech si odpusťte. Jízda v zimě je pro mnohé velkým zážitkem, je však holým faktem, že při ní trpí stroje, pneu i jezdci.

Životnost pneumatik ovlivňuje samozřejmě i jejich konstrukce a materiály, ze kterých jsou zhotovené. Až budete vybírat nové motopneu, pročtěte si nezávislé testy pneumatik, v nichž najdete srovnání konkrétních modelů.

Pneumatiky jsou základem bezpečné jízdy. Pokud vzorek už není z nejhlubších, neriskujte a pořiďte si nové pneu, které vám s trochou péče vydrží řadu let.

 

Vyberte si z kvalitních motopneu od prověřených výrobců

 

 

Zdroj fotografie: Rob Sarmiento, Unsplash

 

Nahoru