Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak se testují zimní pneumatiky?

Sami výrobci pneumatik doporučují orientovat se na trhu s pneumatikami podle testů, které zpracovávají jednotlivé národní autokluby. Nejznámější je asi německý ADAC nebo rakouský ÖAMTC, dále testují i motoristické časopisy jako AutoBild či AutoTip nebo třeba německá síť stanic technické kontroly GTÜ. V České republice provádí testy Autoklub České republiky (AČR).

Samozřejmě, že každý výrobce si před uvedením nového modelu na trh testuje svůj výrobek sám. Například finský výrobce pneumatik Nokian vlastní velké testovací centrum na severu Finska za polárním kruhem. Takové testy ale slouží pro potřeby výrobce a k dalšímu vývoji, řidiči si podle něj nové pneumatiky nevyberou.

Vozidlo na dráze na zamrzlém jezeře

Zimní pneumatiky se testují i v extrémních podmínkách za polárním kruhem.  

V první řadě se testuje brzdná dráha na konkrétním povrchu. Na stejném vozidle, za stejných vnějších vlivů a ze stejné rychlosti se měří brzdná dráha na suchu, mokru, sněhu i ledu. Dále se zjišťuje akcelerace na různých površích. Všechny údaje se poctivě měří a testy se několikrát opakují.

Druhým krokem je subjektivní hodnocení zkušeného testovacího pilota. Na auto nejprve dostane vybranou referenční sadu pneumatik, podle které pak srovnává další testované pneumatiky. S referenční sadou jezdí i v průběhu testu, aby bylo zaručeno co nejpřesnější srovnání. Hodnotí chování auta, trakci, odezvu v řízení.

Z důvodu stability vnějších podmínek se testuje převážně v noci. Nekolísá tolik teplota a nemění se povrch testovací trati. Testuje se jak na rovných velkých plochách (typicky letiště), tak na uzavřených úsecích horských silnic se stoupáním, zatáčkami apod. Je to z toho důvodu, aby bylo možné vyzkoušet chování pneumatik v různých situacích a jízdních režimech.

Výsledné hodnocení pneumatiky je tedy složením mnoha různých naměřených hodnot. Chování pneumatiky na suchu, mokru a sněhu by mělo mít v konečném výsledku přibližně stejnou váhu. Do celkové známky se také započítává hlučnost, valivý odpor nebo třeba ekonomičnost provozu.

Nedávno jste si mohli přečíst, která pneumatika se stala vítězem v testech ADAC pro rok 2017. Velcí výrobci však neusínají na vavřínech a snaží se stále přicházet s novými inovacemi a vylepšeními. Při výběru pneumatik pro svůj vůz proto určitě sledujte jejich každoročně uveřejňované testy, které vám mohou pomoci při rozhodování o tom, jaké pneumatiky pořídit na vaše auto.

 

Zdroj foto: Flickr.com

Nahoru