Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak u motorky vyměnit olej?

Podle doporučení výrobců motocyklů byste měli vyměnit motorový olej každých 5–6 tisíc ujetých kilometrů, nebo každý rok. Pokud nad výměnou vždycky mávnete rukou a jezdíte se starým olejem třeba i několik let, zaděláváte si na velký problém, který může vést až k nevratnému poškození motoru. Výměna oleje u motorky přitom není nijak náročná a nezabere vám ani hodinu. Stačí jen dodržet základní pravidla a pořídit vhodný typ oleje.

Výměna oleje u motorky

Nezapomínejte na pravidelnou výměnu oleje. V případě, že tuto údržbu motorky podceníte, může dojít až k nevratnému poškození motoru.

Na jaře, nebo na podzim? Názory se různí

Mezi motorkáři se vedou vášnivé diskuze, jestli je lepší měnit olej na podzim před zazimováním, nebo na jaře v rámci přípravy motocyklu na další sezónu. V servisních manuálech se o ideální době pro výměnu oleje nedozvíte, udávány jsou jen doporučované intervaly podle data a ujetých kilometrů.

Obojí má své výhody a nevýhody. Pokud olej vyměníte už na podzim, budete mít při jarním servisu o starost méně. Motorka ale bude stát během zimy netknutá a často při nízkých teplotách, což novému oleji příliš neprospěje. Při jarní výměně zase bude starý olej ztuhlý a bude špatně odtékat, proto byste jej měli měnit po projížďce, až se zahřeje. Je na vás, kdy budete motorový olej měnit. Důležité je, abyste na výměnu nezapomněli a nepodceňovali ji.

Před výměnou oleje zahřejte motor

Než do motoru nalijete nový čistý olej, musíte ten starý vypustit. Platí pravidlo, že olej by se měl vypouštět ze zahřátého motoru. Jeho viskozita bude vyšší, a tak se snižuje riziko, že by jeho část v útrobách motoru zůstala. Před výměnou se jeďte projet, hned potom postavte stroj na rovinu a vypněte motor.

Přichystejte si nádobu pro zachycení použitého oleje a uvolněte vypouštěcí šroub. Zahřátý olej bude tekutý a z motoru vyteče během několika minut. Při manipulaci buďte opatrní, teplota oleje může být vysoká. Nikam nepospíchejte a nechejte motorku stát klidně i pár hodin, aby se z motoru vyplavily všechny nečistoty.

Kromě oleje vyměňte i filtr

Pokud měníte starý olej za nový, doporučujeme s ním současně vyměnit i olejový filtr. Je poměrně levný a výměna zabere jen pár minut. I když není třeba olejové filtry měnit tak často jako samotné oleje, přesto je doporučujeme vyměňovat pokaždé. Jednak nebudete muset pátrat v paměti, kdy jste filtry naposledy měnili, jednak budete mít jistotu, že spolehlivě zachytí jakékoliv nečistoty.

Odšroubujte starý filtr a připravte si nový. Odstraňte z něj ochrannou fólii a vazelínou přetřete gumový lem. Vložte jej na místo původního filtru a pevně dotáhněte rukou, aby se při jízdě neuvolňoval.

Nalijte nový olej, a můžete vyrazit

Pokud z motoru vytekla poslední kapka znečištěného oleje, je na čase napustit jej novým. Nezapomeňte zpátky našroubovat výpustní šroub, aby vám nový olej z motoru nevytékal. Připravte si nádobu s olejem a pomalu jej nalévejte do motoru.

Průběžně kontrolujte hladinu pomocí vysouvací rysky a dolévejte tak dlouho, dokud nebude olej ve stanoveném rozmezí. Motorového oleje musí být dostatek, na druhé straně není dobré motor olejem přelít. Pokud byste nového oleje nalili příliš, můžete přebytečné množství vypustit opětovným povolením zátky.

Používejte motorové oleje doporučované výrobcem

Na trhu narazíte na mnoho výrobců motorových olejů. Ve výsledku není ani tak důležité, pro jakou značku se rozhodnete, ale jaký typ vyberete. Vždy se řiďte pokyny v manuálu a používejte jen doporučované typy olejů. Nejdůležitějšími parametry jsou výkonnostní třída (ACEA nebo API) a klasifikace SAE, která určuje viskozitu. Podle toho poznáte, jde-li o olej minerální, nebo syntetický.

Můžete používat oleje od různých výrobců, ale vždy musí mít shodné parametry. Také se nedoporučuje přecházet z horšího oleje na typ s lepšími parametry – hrozí riziko ucpání mazacích kanálků. Pokud vám olej dochází a potřebujete jej dolít, používejte stejnou značku s totožnou viskozitou.

Připravujete motorku na sezónu? Vyměňte olej za nový a zkontrolujte i stav motopneu. Pokud už mají to nejlepší za sebou, podívejte se na nabídku kvalitních motopneumatik od mnoha světových výrobců, ze které si vyberete. Nenechte si ujít ani nové modely pneu Michelin, kterými sezónu v roce 2020 zahájíte s velkou parádou.

 

Vyberte si kvalitní pneumatiky na motorku

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru