Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak udržovat brzdy na motorce?

Brzdový systém patří mezi nejdůležitější konstrukční části všech motocyklů. Brzdy v dobré kondici už zachránily život nejednomu jezdci. Aby správně fungovaly, musíte se o ně náležitě starat, čistit je a kontrolovat. Bohužel, v praxi se na údržbu brzd často zapomíná. Nebudeme vám nic nalhávat – nějaký čas to zabere a také se při čištění umažete. Za dobrý pocit z bezpečné jízdy to ale rozhodně stojí. V našem článku se dočtete, jak na to.

Mechanik opravující motorku v garáži

Mít na motorce v dokonalém stavu brzdový systém je nezbytné, pokud nechcete riskovat život. Jeho údržbu zvládnete s trochou šikovnosti i sami.

Nepodceňujte výměnu brzdové kapaliny

Bez brzdové kapaliny byste daleko nedojeli. Nestačí jen kontrolovat její hladinu, ale také stav. Výrobci motorek doporučují vyměňovat brzdovou kapalinu za novou co dva roky. Pokud však provedete výměnu vždy na začátku sezóny, chybu neuděláte. Kapalina má totiž přirozenou vlastnost vázat na sebe vodu, a tak se její účinnost postupně snižuje, a to i v případě, že opticky vypadá stále stejně.

Jak vyměnit brzdovou kapalinu

Výměnu brzdové kapaliny zvládnete u většiny strojů sami ve své garáži. Povolte víčko nádobky a pomocí injekční stříkačky vysajte původní tekutinu. Pamatujte, že ve chvíli, kdy je nádobka prázdná, nesmíte stisknout páčku brzdy. Doplňte novou brzdovou kapalinu a na výpustní šroub ve spodní částí motorky nasaďte klíč.

Přiložte ke šroubu gumovou hadičku odpovídajícího průměru a zlehka stiskněte brzdovou páčku. Brzda se tak začne odvzdušňovat. Jakmile se v nádržce objeví bublinky a páčka v ruce „ztvrdne“, povolte výpustní šroub. Takto postupujte až do doby, kdy bude páčka nadoraz a žádné bubliny se už nebudou objevovat. Proces odvzdušňování brzd provádějte pomalu a s trpělivostí.

Jak na čištění brzdového třmene

Aby brzdy na motorce fungovaly bez problémů, je potřeba pravidelně čistit brzdový třmen. Postupně se v něm usazuje brzdný prach, který v kombinaci s mastnotami celý třmen zanáší. Do čištění se pusťte zejména ve chvíli, kdy budete měnit brzdové destičky nebo ojeté pneumatiky za nové. Nepřehlédněte naši nabídku motopneu a podívejte se i na nezávislé testy různých modelů. Vraťme se však k čištění brzdového třmene. Včetně kontroly či výměny brzdových destiček zvládnete údržbu ve 4 krocích:

1. Demontujte brzdový třmen

Ještě před sundáním brzdiče povolte čep, který drží brzdové destičky. Uvolněte šrouby, které drží třmen, a demontujte ho. Získáte tak přístup k vnitřní části brzdiče.

2. Zkontrolujte brzdové destičky

Vytáhněte brzdové destičky a zkontrolujte jejich stav. Pokud jsou opotřebované, vyměňte je za nové, a to zejména v případě, kdy brzda tzv. vadne i po výměně kapaliny. Na destičkách uvidíte kontrolní drážky, výměnu však provádějte vždy v případě, kdy jsou ještě vidět. Máte-li v brzdách původní destičky, zřejmě budou opatřeny plechy, které omezují přenos tepla na brzdový píst. K novým destičkám se tyto plechy zpravidla nedodávají, a tak použijte ty původní.

3. Odmastěte brzdový třmen a zbavte jej nečistot

Ve chvíli, kdy jsou destičky demontované, je čas pustit se do samotného čištění brzdového třmene. Brzdič je potřeba vypumpovat, aby se písty posunuly a daly se vyčistit. Do středu brzdiče vložte libovolný klíč a začněte pumpovat. Díky tomu se pístky posunou, ale nemohou vypadnout. Očistěte veškeré viditelné nečistoty a mastnoty. Použijte hadr nebo starý zubní kartáček. 

Nikdy třmen nečistěte kovovými předměty nebo drátěnými kartáči – povrch pístů by se mohl poškodit a později by docházelo k vytékání kapaliny. Na čištění a odmašťování použijte čistič brzd, při silném nánosu nečistot a mastnot sáhněte po čističi karburátorů.

4. Zkontrolujte brzdič a zkompletujte jej

Pokud jste všechny části brzdiče důkladně vyčistili, písty půjdou jednoduše zasunout pouhým zatlačením. Vložte nové destičky, přišroubujte čep a namontujte celý třmen zpátky na motocykl.

Kdy se obrátit na odborníky?

Běžnou údržbu brzd a výměnu brzdových destiček zvládnete sami bez speciálního dílenského vybavení. Po demontáži třmene ale můžete zjistit, že jsou těsnicí kroužky nebo jednotlivé pístky poškrábané či jinak poškozené. V takovém případě se obraťte na profesionální motoservis, kde se postarají o opravu.

Na odborníky se obraťte i v případě, že potřebujete vyměnit brzdovou kapalinu, ale máte moderní motocykl s ABS systémem. U takových strojů je výměna kapalin složitější. Pokud si se servisem staré motorky už nechcete dělat žádné starosti a poohlížíte se po novém stroji, seznamte se s motonovinkami pro rok 2021. Výrobci motorek nezaháleli a představili řadu nových modelů, které stojí za povšimnutí.

A pamatujte, že délka brzdné dráhy nezávisí jen na perfektním stavu brzd, ale taky na hloubce vzorku na vašich pneumatikách. Pokud ty vaše začínají být ojeté, neriskujte a obujte své mašině nové kvalitní pneumatiky.

 

Vyberte si nové kvalitní pneu

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru