Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak vybrat alu kola na míru vašemu vozidlu?

Alu kola získala svůj název podle vysokého obsahu hliníku, díky čemuž mají oproti běžným kolům nižší hmotnost. Na první pohled je patrné, že alu kola vynikají díky vrstvě ochranného laku také moderním vzhledem a jsou tedy oblíbená hlavně u majitelů zbrusu nových aut. To však nejsou jediné přednosti hliníkových kol. Jak vybrat alu kola a s jakými vlastnostmi počítat při jejich pořizování?

Jak vybrat správná alu kola

Hliníkové disky jsou dražší, ale pozvednou váš vůz o několik úrovní výš.

Alu kola pro váš vůz

Výběr nových hliníkových kol nemusí představovat problém, pokud víte, na co se zaměřit.

  • Rozměry alu kol

Pro každý typ vozu lze použít různé alternativy. Základním ukazatelem při výběru správné velikosti alu kol je však průměr značený od výrobce v palcích. Průměr kola musí korespondovat s údaji v technickém průkazu. Není proto problém pořízení alu kol většího průměru, ovšem v kombinaci s nízkoprofilovými pneumatikami. Tato varianta je oblíbená mezi milovníky sportovnějších vozů a řidiči, kteří ocení jejich estetickou hodnotu.

  • Rozteč alu kol

Rozteč znamená počet a vzdálenost šroubů určených pro upevnění disku. Tento údaj lze zjistit podle modelu vozidla, nebo vám jej sdělí každý dobrý prodejce alu kol telefonicky.

  • Zális neboli ET

Ukazatel ET udává vzdálenost osy od dosedací plochy. Platí, že čím nižší hodnota ET, tím viditelnější alu kola. Samozřejmě také myslete na to, že nic se nemá přehánět.

  • Značka a prodejce alu kol

Při koupi hliníkových kol dbejte na kvalitu a prověřené značky, které vám zaručí požadované vlastnosti,  bezpečnost a požitek z jízdy. Alu kola musí být homologována – schválena pro provoz na českých silnicích pro konkrétní typ vozidla, což vám levnější „no name“ značky většinou nezaručí.

S výběrem vhodného prodejce pomohou kupříkladu reference spokojených zákazníků. Alu kola vyžadují odborný pneuservis, výhodou tedy bude zvolit prodejce hliníkových kol, který se rovnou postará o jejich montáž.

Výhody alu kol Nevýhody alu kol
Nižší hmotnost oproti běžným diskům Riziko poškození laku posypovou solí
Moderní vzhled a výběr z mnoha variant na míru vašemu vkusu Častější péče o povrch kola speciálními přípravky
Snížená spotřeba paliva Vyšší cena
Kratší brzdná dráha a sportovnější jízda s použitím nízkoprofilových pneumatik Pozor při parkování u obrubníku (poškrábání snižuje životnost i estetickou hodnotu)
Lepší odvod tepla od brzd

Chci alu kola

Potřebujete poradit s výběrem alu kol? Ozvěte se!

Nahoru