Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak vybrat helmu na motorku pro maximální bezpečnost i komfort?

Při výběru helmy na motorku hraje roli hned několik parametrů, z nichž by cena a design měly být až na posledním místě. Přilba na motorku musí především poskytovat bezpečí, komfort a měla by být maximálně odolná proti nárazu. Jak tedy vybrat helmu na motorku a na co si dát pozor?

Jak vybrat helmu na motorku

Zaměřte se na to, aby vám přilba správně seděla a aby byla homologovaná.

Přilba na motorku musí být homologovaná

Homologace zaručuje, že helma na motorku byla testována a schválena pro provoz na pozemních komunikacích a závodních tratích. Údaj o platné homologaci pro Českou republiku najdete na vnitřním polstrování nebo na řemínku. Podle aktuálních předpisů se jedná o údaj ECE 22-05. Helma bez platné evropské homologace může být životu nebezpečná, proto se vždy ujistěte, že kupujete prověřený výrobek. Nezapomeňte, že patřičné normy musí splňovat i motooblečení

Typy helem podle motorky a stylu jízdy

  • Otevřená helma je uzpůsobená pro kratší cestování nebo klidnější jízdu na skútrech a mopedech.
  • Helma na enduro je určená pro jízdu v terénu.
  • Integrální helma je vhodná pro závodníky a rychlou jízdu.
  • Vyklápěcí helma je velmi oblíbený typ, který spojujebezpečnostní výhody a komfort předchozích typů.

Helma na motocross může mít jinou homologaci

Motokrosová helma je vzhledem ke sportovnímu užití o něco specifičtější. Je lehká, má velký kšilt, skořepina musí maximálně větrat a jsou k ní nutné motokrosářské brýle. Při výběru takové helmy můžete narazit na dodatečnou homologaci, např. sportovní organizace FIM, nebo naopak vůbec nenajdete homologaci pro běžnou jízdu po silnici. 

K takovému účelu ale stejně není příliš vhodná, i když se na enduro nebo superbike dá použít. Ve vyšších rychlostech hodně profukuje a aerodynamický odpor kšiltu by mohl způsobit nedorozumění v provozu, nebo vás dokonce i shodit ze sedla.   

Přečtěte si také, jak jezdit na motorce bezpečně. >>

Jak vybrat helmu na motorku podle materiálu?

Použitý materiál se odráží nemalou měrou na výsledné ceně helmy a z hlediska bezpečnosti hraje bezesporu nejvýznamnější roli. Helma na motorku z aramidových nebo uhlíkových vláken ochrání hlavu díky vysoké pevnosti a vyznačuje se i nízkou hmotností oproti jiným.

Přilby s přídavkem sklolaminátu mají vyšší hmotnost, ale stále se jedná o velmi pevný a odolný materiál. Nejlevnější variantou jsou helmy z různých druhů plastů, které se nedoporučují do těžších terénů a pro závodní účely.

helma na motorku dámská

Ani něžné pohlaví by nemělo hledět jen na design. I dámská helma musí být bezpečná a pohodlná.

Velikost helmy na motorku

I homologovaná helma na motorku z těch nejodolnějších materiálů bude představovat nebezpečí, pokud vám nebude vyhovovat její velikost. Klíčovým parametrem pro výběr přilby na motorku je obvod hlavy, který se měří přes čelo těsně nad obočím a ušima. Tento obvod poté porovnejte s tabulkou konkrétního výrobce, neboť velikosti se mohou u různých značek mírně lišit.

Avšak ani správně vybraná velikost podle obvodu hlavy neznamená, že vám bude helma na motorku vyhovovat. Vždy je tedy třeba vyzkoušet, zda je přilba vhodná pro váš tvar hlavy

Ověřte si, zda helma:

  • klade mírný odpor při nasazování,
  • je těsnější, ale nevyvíjí větší tlak,
  • její polstrování a hrany vás netlačí na spánky a čelo, stejně tak nesmíte cítit tlak shora na hlavu,
  • plně obepíná obvod hlavy a tváří bez vůle, a to i při pohybu hlavy do různých stran,
  • a je pohodlná i po dobu několika minut.

Poradíme také, jak vyberete dokonale padnoucí motorkářské rukavice. >>

Komfortní přilba na motorku

Nejen správná velikost, ale i další atributy helmy se starají o váš komfort při jízdě. Základem je kvalitní odvětrávání, které oceníte zejména v letních měsících, a také ochrana před deštěm a chladem v nepříznivém počasí. O ochranu proti ostrému slunci se postará integrovaná clona, se kterou můžete manipulovat dle potřeby. Možnost instalace intercomu a antibakteriální povrch jsou v dnešní době už celkem běžné úpravy helmy.

Cena helmy na motorku

Cena přilby závisí a použitém materiálu, výše uvedených prvcích, které se starají o váš komfort, ale i na značce a designu. Přilba na motorku patří mezi základní ochranné prvky, a proto by se na ní nemělo v žádném případě šetřit na úkor bezpečnosti při jízdě.

Na trhu narazíte na nejlevnější helmy, které stojí okolo 2 tisíc korun. To ale neznamená, že vás ochrání při nehodě. Ba naopak, při nárazu se roztříští a nekvalitní materiál vás může ještě více poranit. Proto doporučujeme výběr helem v cenové relaci od 5 tisíc korun. Pro občasné vyjížďky po městě jsou dostačující. Pokud ale vyrážíte na delší dovolené a jezdíte na motorce každý den do práce, zvolte helmu alespoň ve střední cenové hladině. Tedy mezi 8 až 15 tisíci korunami.

Co je airbag na motorku a jak vás ochrání v případě karambolu? >>

Jak často měnit helmu na motorku

Bez ohledu na to, kolik jste do helmy investovali, je vždy třeba i po zdánlivě neškodném pádu pořídit novou helmu. Měli byste o tom vážně uvažovat i tehdy, když budete s přilbou manipulovat třeba během údržby motorky a upadne vám z větší výšky na tvrdou podlahu. I malé poškození může pro jezdce představovat velké riziko!

Standardní životnost přilby je 3 až 5 let, podle kvality materiálu, frekvence použití, a za předpokladu, že ji používáte sami. Jiná hlava by vnitřní výplň vytvarovala jinak, což by vedlo ke zkrácení životnosti, ale hlavně ke ztrátě funkčnosti helmy. Nechránila by správně vás, ani toho, kdo si ji půjčil.     

Helma na motorku pro děti

Dětské moto přilby jsou samostatnou kategorií, ale typově odpovídají těm pro dospělé. Výběr helmy pro motorkáře juniora přizpůsobte jeho stylu ježdění a zaměřte se na všechny výše zmíněné parametry. Kromě bezpečnosti a pohodlí je také důležitá velikost – dítěti musí vyhovovat v každé etapě růstu. Při měření obvodu hlavy postupujte stejně, jako byste helmu vybírali pro sebe. A pokud budete váhat mezi dvěma velikostmi, zvolte raději tu větší.   

Kromě bezpečnostních prvků je dobré se zaměřit také na kvalitní motopneu s dostatečně hlubokým vzorkem. Jen tak pohodlně a v klidu zvládnete každý povrch.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru