Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak začít se stuntridingem? V tělocvičně a na brigádě…

Omrzely vás zdravé kosti v těle, kapsy plné peněz, a milujete adrenalinovou jízdu na motorce? Stuntriding je pro vás jako stvořený! Jak začít se stuntridingem, aby to vás a vaši peněženku bolelo co nejméně?

Stuntriding

Pokud milujete adrenalin, je stuntriding sportem pro vás. Máme pro vás řadu tipů, co byste neměli v začátcích podcenit.

Stuntriding byla původně kratochvíle „zlých hochů“

Stuntriding neboli akrobatická/kaskadérská jízda na motorce má původ v ulicích měst Velké Británie, kde začátkem 90. let začali tzv. streetfighters hnát své umění motorkářských triků do krajnosti a položili tak základ tohoto extrémního sportu. Portfolio triků a vylepšení se od té doby samozřejmě rozšířilo a stuntriding má dnes i v ČR své příznivce a profesionální reprezentanty. A zdaleka už není jen o rychlé jízdě na zadním kole, ale o dokonalé technice i atletických výkonech jezdce.

Jak začít se stuntridingem?

Každý, kdo někdy vidět exhibici stuntridingu, asi tuší, že začátky nejsou jednoduché a bezbolestné. Ale ještě než absolvujete svůj první pád, pardon, trénink, je třeba obstarat kromě vhodné motorky spoustu dalších vychytávek, bez kterých se neobejdete.

Úpravy motorky na stuntriding

  • pevné, ale lehké padací rámy kolem motoru
  • velká stunt rozeta
  • třetí brzda
  • kvalitní řídítka s hrazdou
  • krátký výfuk a stupačky
  • pancéřové hadice
  • upravené sedadlo

Jakmile se do toho pustíte, bude váš motocykl jediný, na koho se kromě sebe musíte spolehnout. Nezapomeňte tedy ani na kvalitní pneumatiky a raději i nějaké do zásoby, budou se vám jistě hodit.

Je třeba si uvědomit hned ze startu, že stuntriding neznamená jen prvotní investici do dílů na motorku. Trénink tohoto náročného sportu je o posouvání hranic, a tedy i o neúspěších a pádech. A pády často znamenají nové díly a úpravy, tj. peníze. Kdo si umí alespoň základní opravy zajistit svépomocí, má velkou výhodu.

Fyzická příprava na stuntriding

Jak už bylo zmíněno výše, stuntriding není jen o extrémní jízdě na motorce. Chcete-li být v tomto odvětví opravdu dobří, potřebujete také fyzickou kondici, obratnost, ohebnost a rychlé reakce. To vyžaduje pravidelnou přípravu a zdokonalování mezi tréninky, což při jízdě časem zúročíte.

Základní slovníček stuntridera

Stoppie – jízda na předním kole

Wheelie – jízda na zadním kole

Kolotoč – kolečka s motorkou položenou na padacím rámu

Christ Air – stání na motorce

Burnout – gumování neboli pálení pneumatik (důvod, proč mít po ruce vždy náhradní pneumatiky, které si můžete vybrat podle testů)

První jízdy

Úplným začátečníkům doporučujeme začít kurzem stuntridingu pod vedením zkušeného jezdce. Vyvarujete se tak začátečnických chyb a osvojíte si techniky a triky, které z videí neodkoukáte. Začátky budou těžké a pro adrenalinového nadšence možná otravné. Ale věřte, že do budoucna přínosné. V začátcích budete trénovat těžiště a rovnováhu, koordinaci pohybů, seznámíte se s novými prvky motorky a naučíte se správně pracovat s plynem a brzdami.

Nevíte si rady s vylepšením motorky pro stuntriding? Obraťte se na motoservis, kde vám pomohou a poradí se začátky vaší adrenalinové jízdy. A pamatujte i na to, že jízdní vlastnosti vašeho motocyklu budou vždy do velké míry závislé na kvalitním obutí.

Nahoru