Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jsou tu nové testy letních pneumatik 2018

Prestižní německý automotoklub ADAC už zveřejnil nové testy letních pneumatik pro rok 2018. Testovány prozatím byly dvě skupiny pneumatik. Obvyklý rozměr 175/65 R14, používaný na malých autech typu Škoda Fabia, Ford Fiesta nebo Volkswagen Polo a rozměr 205/55 R16, který nejčastěji obouvají vozidla nižší střední a střední třídy, například Škoda Octavia či Superb, Hyundai i30 nebo Volkswagen Golf.

V testu menších 14palcových pneumatik je pořadí velmi zajímavé. Prakticky kromě Dunlopu se tzv. prémiové značky pohybují až v druhé části tabulky. Dunlop skončil třetí, navíc dosáhl pouze na hodnocení uspokojivé. Nejvyššího hodnocení dobré dosáhly pouze 2 modely, a to Semperit Comfort Life 2, který skončil na druhém místě, a vítěz Falken Sincera SN832 Ecorun, jenž překvapil také tím, že je to téměř nejlevnější pneumatika z testu.

Semperit byl dobrý v jízdě na mokru a v hodnocení hluku. Třetí Dunlop zazářil ve spotřebě paliva a při testech na suché vozovce. Bohužel už tak kvalitního výsledku nedosáhl při jízdě v mokru a v hlučnosti se dostal pouze na průměr. Ostatní typičtí zástupci prémiových pneumatik nepřesvědčili převážně v jízdě na mokré vozovce.

Pneumatiky Falken prokázaly svoje kvality především na suchém povrchu. Velmi kvalitní výkon podaly i při testu na mokré vozovce. Body jim přidala jejich celková vyváženost a co se týká opotřebení, jsou na tom stejně jako například zmiňovaný Dunlop či Pirelli. Podívejte se na celkový přehled testu v rozměru 175/65 R14.

Nabídka pneumatikS výběrem nových pneumatik vám mohou pomoct jejich testy.

Test 16palcových pneumatik žádné výrazné překvapení nepřinesl. Na prvních třech místech se od nejlepšího umístily pneumatiky Michelin Primacy 3, Bridgestone Turanza T001 Evo a Continental ContiPremiumContact 5.

Pneumatiky Continental jsou stálicí v testech a pravidelně již několik let obsazují přední příčky. Vedly si dobře na mokru a jsou nejlepší v hodnocení spotřeby paliva. Druhý Bridgestone exceloval na mokré vozovce a dosáhl vysoko díky jeho vyváženosti. Michelin dokázal opět se svými pneumatikami něco, co ostatní neumí. Bezkonkurenční životnost jeho pneumatik ho vynesla na první příčku, skvělých výsledků dosáhl se svým modelem Primacy 3 i na suchu a ve spotřebě paliva. I tento test pneumatik 205/55 R16 si můžete prohlédnout kompletní.

Pokud vybíráte nové pneumatiky, testy vám mohou leccos napovědět. Platí, že vybírat byste měli podle toho, jak a hlavně kde svoje pneumatiky používáte. Pro někoho, kdo jezdí často a hodně, budou vhodnější jiné pneumatiky než pro toho, kdo jezdí maximálně do obchodu a zpátky. Jako vodítko při výběru však testy pneumatik poslouží více než dobře.

 

Zdroj foto: az-pneu.cz

Nahoru