Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Kamera v autě může poskytnout klíčový důkaz z nehody. Za zneužití záznamu však hrozí postih!

Kamera v autě je bezesporu dobrý pomocník při objasňování nehod a dopravních přestupků nebo při vyřizování pojistné události. Natáčení ostatních účastníků silničního provozu však spadá pod legislativu Evropské unie o obecné ochraně osobních dat občanů. Přestože většina zemí EU nahrávání povoluje, existují vlastní pravidla každého státu, která používání kamery v autě vymezují. Jak je to s pořizováním záznamů v ČR a kdy hrozí pokuta?

Používání autokamery

Záběry z autokamery vám při troše štěstí pomůžou usvědčit viníka nehody, ale jejich zveřejněním si můžete vykoledovat poměrně vysokou pokutu.

K čemu je kamera v autě a k čemu se naopak používat nesmí?

Používání kamery v autě a pořizování záznamů je povoleno. Záznamy však můžete předat pouze policii nebo pojišťovně jako důkaz při prošetření dopravní nehody. Jakmile záznam z kamery v autě postoupíte jiné osobě (pošlete známému, sdílíte na sociální síti nebo kdekoli na internetu,…), hrozí vám pokuta až do výše 10 000 Kč za porušení soukromí třetí osoby. Pokud už tak učiníte, musíte zamaskovat vše, co by mohlo třetí osobu identifikovat, tedy nejen registrační značky, ale také obličeje, polepy vozu např. s názvem firmy a další výrazné znaky, které by mohly vést k prozrazení totožnosti. Ani v takovém případě však zveřejnění záznamu nelze doporučit. 

Přečtěte si také: 6 tipů pro bezpečnou jízdu

Zákaz kamery v autě v EU

S úplným zákazem umístění kamery do auta se setkáte ve Švýcarsku a Portugalsku, zákaz pořizování záznamů veřejného prostranství platí v Rakousku a Lucembursku. Pokuty za porušení už se nepohybují v řádech tisíců korun, ale jsou mnohonásobně vyšší. A to už si jeden rozmyslí, zda mu to za natáčení stojí. Před vycestováním do cizích zemí se raději vždy informujte o předpisech pro danou oblast. 

Umístění kamery v autě

Přesné umístění kamery není stanoveno zákonem, nesmí však řidiči žádným způsobem překážet ve výhledu. Ideálním místem je spodní okraj čelního okna, zadní plocha zpětného zrcátka nebo pod horní zatemňovací fólií. Pro pořízení kvalitního záznamu je třeba udržovat čelní sklo v čistotě, k čemuž vám dopomohou autodoplňky.

Jak vybrat kameru do auta?

  • Kamera do auta by měla mít funkci automatického nahrávání, vypnutí a uložení záznamů do souborů.
  • Samozřejmostí by mělo být snadné a stabilní upevnění i možnost jednoduchého odstranění celého zařízení.
  • Noční vidění je rovněž důležité pro pořízení kvalitního záznamu i při řízení v nočních hodinách.
  • Reference na internetu vám mohou napovědět mnohé o zkušenostech s daným typem kamery. 
  • Neutrální barva kamery bude méně lákavá pro zloděje. 

Kamera vám může pomoci s usvědčením viníka nehody, ale především byste se měli snažit nehodě předejít. Proto mějte vždy obuté kvalitní pneu s dostatečně hlubokým vzorkem, abyste zkrátili svou brzdnou dráhu na minimum.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru