Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Máte odpružení motorky přizpůsobené na míru?

Každý majitel motocyklu, ať už jde o závodníka, víkendového jezdce, cestovatele nebo toho, kdo používá motorku pro cestu do práce, musí dbát na perfektní stav odpružení motorky. Motocyklové tlumiče dostávají zabrat a jejich špatný stav se projevuje zhoršenými jízdními vlastnostmi motorky. Pravidelná údržba a servis jim však účinně předchází.

Servis motocyklových tlumičů

Tlumiče mají zásadní vliv na jízdní vlastnosti motorky. Pokud jejich stav podceníme, vystavujeme se riziku, které se nám zvlášť na horší vozovce může vymstít.

Odpružení motorky má zásadní vliv na jízdní vlastnosti

Funkční odpružení motorky pozitivně ovlivňuje nejen komfort při jízdě, ale především hraje klíčovou roli při brzdění a ovládání motocyklu. Ztratí-li motocyklové tlumiče a celý systém odpružení optimální výkon, dochází také k nedostatečnému kontaktu pneumatiky s asfaltem. Přičtete-li zhoršené podmínky na mnoha českých silnicích, jedná se o nezanedbatelné ohrožení bezpečnosti při jízdě

Jak často kontrolovat odpružení motorky a motocyklové tlumiče?

Motocykly na motokros nebo závodění samozřejmě vyžadují častější kontrolu a servis dle intenzity tréninků, ale i jízda po asfaltu má na motocyklové tlumiče vliv. Odpružení motorky by mělo projít údržbou každých přibližně 20 000 kilometrů, u svátečních jezdců pak jednou za dva až tři roky. Výměna tlumičového oleje by měla být při běžné kontrole samozřejmostí, ale nejde zdaleka o jediný úkon, který je třeba pro správnou funkci odpružení motorky udělat.

Servis odpružení motorky

Vyberete-li si pro kontrolu a údržbu odpružení motorky kvalitní servis, můžete se spolehnout, že seřízení a nastavení bude přizpůsobeno přímo vám na míru. Zohledňuje se váha a výška jezdce, případně i standardního nákladu, a také styl jízdy i povrch, na kterém se s motorkou nejčastěji pohybujete. 

Přečtěte si také: Jak přepravit motorku do servisu?

Samozřejmostí by mělo být kompletní rozebrání a vyčištění všech součástek, výměna opotřebených komponentů, tlumičového oleje a kontrola těsnosti. Kvalita použitého oleje je velmi důležitá, stejně jako jeho pravidelná výměna. Časem totiž ztrácí své přirozené vlastnosti a zanáší se nečistotami, které způsobují ztrátu výkonu odpružení motorky.

K dokonalému stavu vozidla patří i obutí. Zvlášť u motocyklu, kde i malé podklouznutí může mít fatální následky, se potřebujete na pneumatiky maximálně spolehnout, proto rozhodně při výběru dbejte na kvalitu.

 

Zdroj fotografie: Unsplash.com

 

Nahoru