Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Moto sezóna začala. Na co si dát na silnici pozor?

S příchodem jara se k životu začíná probouzet nejen příroda, ale i milovníci jedné stopy. Na následující půlrok je však potřeba pořádně připravit a otestovat vychladlé stroje i ztuhlé svaly, které přes zimu zahálely. Jen tak si novou sezónu užijete dosyta a hlavně bezpečně. V tomto článku se dozvíte, co všechno nepodcenit.

Jak připravit motorku na sezónu

Na jaře může na silnicích stále číhat námraza nebo posypový štěrk. Pozornost ale věnujte i svému stroji.

Posviťte si na technický stav motorky

Stav motocyklu byste měli kontrolovat před každou jízdou a před tou jarní zahajovací obzvlášť. Mnoho natěšených motorkářů, pro které je zima vždy nekonečně dlouhá, na tento fakt zapomíná nebo jen zběžně prohlédne vzorek pneumatik, dotankuje benzín a hurá do sedla. Pozornost je ale nutné zaměřit i na další součástky, aby vás na cestě nepotkalo nemilé překvapení.

Co všechno byste měli zkontrolovat? V první řadě je to olej s olejovým filtrem a brzdy. U těch si dejte obzvlášť záležet, protože jejich správné fungování vám může zachránit i život. Prohlédněte brzdové obložení, odmastěte kotouče a přesvědčte se, že brzdy nejsou zavzdušněné. Věnujte svůj čas i kontrole brzdové kapaliny. A dál?

  • Zkontrolujte prověšení řetězu a nezapomeňte ho promazat.
  • Vyměňte nebo vyčistěte vzduchový filtr.
  • Ujistěte se, že fungují všechna světla a blinkry.
  • Poslechněte si chod motoru. Měl by být pravidelný, bez známek přeskakování a jiných nežádoucích zvuků.
  • Dejte si trochu práce i s očistou motorky. Určitě jí to po zimě prospěje.

Jak na odzimování motorky před začátkem sezóny? >> 

Rozjíždějte se postupně a s citem

Ježdění je fyzicky náročná aktivita a kondici na motorku je potřeba si udržovat i v průběhu zimy. I když jste ale v tomto období zaháleli, není ještě nic ztraceno. Můžete využít trénink pod dozorem profesionálů v kryté hale, kteří vám zároveň doporučí, co při jízdě zlepšit a jakých zlozvyků se vyvarovat. 

Pokud se posadíte za řídítka bez této průpravy, rozjíždějte se postupně. Je potřeba si zvyknout na motorku a podmínky na silnici, natrénovat rozjezdy, ovládání plynu i brzd. Není kam spěchat, proto nejezděte rychleji, než je nutné. Myslete na to, že rychlost je přímo úměrná reakčnímu času, a ten může být po zimě delší. Raději si všechno pořádně „osahejte“ a nepřeceňujte své schopnosti.

Pozor na povrch a stav silnic

Není ničím neobvyklým, že se v jarních měsících může na silnici tu a tam objevit námraza, ale i posypový štěrk a písek. Po zimě navíc nejsou cesty v tom nejlepším stavu. Výmoly a jiné nerovnosti mohou představovat nebezpečí, které zažehnáte soustředěnou jízdou. Dívejte se, kam jedete, abyste v případě nutnosti dokázali včas a bezpečně manévrovat.

Stav silnic po zimě

Jarní počasí je ještě zrádné a na silnici mohou číhat zmrazky. Pozor dávejte ale i na štěrk nebo písek.

Předvídejte reakce ostatních

I když budete mít mašinu pevně ve svých rukách, musíte být připraveni na nečekané situace a předvídat chování a reakce ostatních. Na mysli máme především řidiče automobilů. Ne že by snad nebyli ohleduplní, ale po půl roce bez motorek na cestách si na vás budou muset zase zvyknout. A platí to samozřejmě i obráceně. Aby nedošlo ke zbytečné kolizi, která by vám zkazila sezónu:

  • dodržujte bezpečné rozestupy
  • neprojíždějte zatáčky těsně u středové čáry,
  • kontrolujte si všechny pravé uličky (nejen ve městech),
  • dávejte pozor při průjezdu kolem řady zaparkovaných aut
  • a v neposlední řadě: při předjíždění se vždy ujistěte, že víte, co je před autem.

Jaká jsou nejčastější nedorozumění aut a motorek v provozu? >>

Zvolte správné moto oblečení

Klíčovým faktorem pro bezpečnou jízdu na motorce je také vhodné oblečení. Džíny a tenisky mohou mít v případě pádu fatální následky, proto se běžnému oděvu určitě vyvarujte. Motorkářské oblečení by mělo být vyrobené z pevných materiálů a ochránit vás před větrem, deštěm a dalšími nástrahami počasí. Kromě chráničů zad, ramen a loktů nezapomeňte na dokonale padnoucí moto rukavice i boty s ochranou špičky a paty. Homologovaná přilba je samozřejmostí. Měli byste být také dobře vidět, takže do moto outfitu doporučujeme zakomponovat světlé a reflexní prvky

Do nové sezóny vám přejeme mnoho šťastných kilometrů bez karambolu. Aby k němu nedošlo, nezapomínejte také na správné obutí. V AZ pneu máme tisíce moto pneumatik skladem, takže si u nás určitě vyberete, ať už sedláte jakoukoliv kubaturu.

 

Vybrat nové moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

 

Nahoru