Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Nehoda na motorce nemusí mít fatální následky, zasáhnete-li včas

Věděli byste, jak se zachovat při nehodě motorkáře, jíž můžete být kdykoli svědkem? Zavolat záchrannou službu je samozřejmostí, někdy je ale třeba zasáhnout okamžitě a s co nejchladnější hlavou. Abyste dokázali patřičně zareagovat, je nutné vědět, jak postupovat bezprostředně po nehodě.

První pomoc při nehodě motorky

Manipulaci se zraněným motorkářem omezte na minimum, komunikujte s ním, snažte se ho uklidnit a vyčkejte příjezdu sanitky.

Motorkáři jsou na rychlostních silnicích nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu. Nehoda na motorce bývá pro jezdce zpravidla daleko vážnější než při havárii automobilu, jehož konstrukce a airbagy mohou náraz utlumit a posádku vozidla tak částečně ochránit. První pomoc při dopravní nehodě je povinností každého z nás i v případě motorkářů a její zanedbání nebo dokonce opuštění místa nehody je trestným činem!  

Stres a panika je pro první pomoc při dopravní nehodě vaším největším nepřítelem. Včasná a správná reakce přispěje k záchraně lidského života více než cokoli jiného. A také nabitý telefon, který bychom měli mít po ruce, kdykoli se vydáme na silnici. Povinná výbava s lékárničkou by měla být naprostou samozřejmostí.

Nejčastější úrazy při nehodě na motorce

  • vážné úrazy hlavy
  • poškození páteře
  • komplikované zlomeniny končetin, pánve a kostí v obličeji
  • vnitřní krvácení
  • sedřená kůže

Jak se zachovat při nehodě motorkáře?

1. Rozhovor s operátorem

Kontaktovat záchranné složky na telefonním čísle 155 je to první, co musíte udělat. Operátor se od vás musí dozvědět především polohu, aby mohl co nejdříve zmobilizovat výjezd sanitky, než např. vypadne signál, dojde vám baterka apod. Velkou výhodou pro tyto situace jsou telefony vybavené lokalizační funkcí GPS, která může urychlit záchranu o cenné desítky vteřin. Následně operátor zjistí vše potřebné o stavu zraněného a poradí s první pomocí při dopravní nehodě. Snažte se odpovídat na dotazy co nejpřesněji.

Nejeli jste v době nehody autem? Hledejte motolékárničku pod sedadlem motorky!

2. Zajištění životních funkcí

I když zraněný komunikuje a není v ohrožení života, omezte manipulaci jen na nezbytné minimum (např. přemístění do bezpečné zóny). Při nehodě na motorce je vždy riziko poškození páteře, které by neobratný přesun mohl pouze zhoršit. Se zraněným komunikujte, snažte se ho uklidnit a vyčkejte příjezdu sanitky.

Je-li motorkář v bezvědomí, nebo hrozí-li velká ztráta krve, je třeba ihned začít s jeho resuscitací dle pokynů operátora. Provádějte masáž srdce až do příjezdu sanitky. Pro přežití motorkáře je naprosto klíčové vytrvat v masáži a zvýšit tak naději na záchranu života a vyléčení bez trvalých následků.

3. Ochranná přilba

Nehoda na motorce může znamenat poranění páteře a krku i v případě, že tomu nic nenasvědčuje. Proto se nesnažte zraněnému neodborně sundat ochrannou přilbu, abyste jeho stav spíše nezhoršili.

4. Zajistěte bezpečnost svou i zraněného

Nikomu nepomůžete, pokud se stanete sami obětí dopravní nehody, k níž může dojít bezprostředně po havárii motorkáře na nepřehledném úseku. Jestliže jste byli v okamžiku nehody v autě, oblečte si reflexní vestu a umístěte výstražný trojúhelník v dostatečné vzdálenosti od motorky, pokud zůstala na silnici. Snažte se do akce zapojit i další svědky, kteří mohou pomoci se zastavením či řízením dopravy, zatímco se budete starat o zraněného.

Jak předcházet nehodám na motorce?

  • Kvalitní ochranné prvky jsou při jízdě na motorce naprostou nutností. Patří k nim přilba, reflexní prvky, vhodné oblečení na motorku, pevná obuv a rukavice. Zvažte i ochranu páteře a krku, která utlumí náraz na tyto velmi citlivé části těla.
  • Jezděte podle svých možností. Častou příčinou nehody na motorce je překročená rychlost, nezvládnutý manévr, špatný nájezd do zatáčky nebo nevhodná reakce v kritické situaci.
  • Brzděte včas a správným způsobem. Brzdná dráha je na motorce mnohem delší než u automobilu. Na rozdíl od vozidla prudké brzdění způsobí pád, proto je třeba mnohem více předvídat.
  • Kontrolujte stav motorky pravidelně a důkladně. Spousta nehod na motorce je způsobena špatným stavem pneumatik, brzdového systému nebo řízení.
  • Řidiči vozidel vás nemusí vidět, proto nelze spoléhat na to, že automobily vám uhnou, nebudou předjíždět, nebo budou jakýmkoli jiným způsobem respektovat vaši přítomnost. V mnoha situacích o vás totiž řidiči prostě vůbec neví.

Pozor na mokrou vozovku, může být příčinou vážné nehody! Přečtěte si 6 rad pro jízdu na motorce za mokra.

Velké části nehod můžete zabránit tím, že váš motocykl bude mít kvalitní pneu s dostatečně hlubokým vzorkem. Pokud vaše gumy už přesluhují, vybírejte z naší nabídky moto pneu!

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

 

Nahoru