Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Nevíte, kam vyrazit na motovýlet po ČR? Máme pro vás 9 dobrých tipů!

Na letošní dovolenou vyrazíte už kamkoliv. Do zahraničí i do naší vlasti. U nás si tolik nezajedete a navíc objevíte tolik zajímavých míst a tras jako stvořených pro jízdu v jedné stopě! Pokud ještě váháte, kam se v létě vydat na motovýlet, zpozorněte. Vybrali jsme pro vás 9 jedinečných tras a motorkářských cílů, které stojí za navštívení. Stačí jen nakopnout mašinu a vyrazit.

Motocykl na silnici

Mezi oblíbená výletní místa motorkářů v Česku patří například Slapy, Pekelné doly, Buchlovské kopce nebo brněnská přehrada. 

1) Rozburácejte motor v Pekelných dolech

Pokud jste ještě neměli možnost vyrazit na svém stroji do vyhlášených Pekelných dolů, kde sídlí stejnojmenný motorkářský klub, je na čase to změnit. Pekelné doly patří mezi nejvyhlášenější motorkářské cíle v republice. Tvoří je rozsáhlé podzemní prostory v údolí říčky Svitávky, do kterých můžete vjet i na motorce.

Chcete vyrazit na motovýlet, během kterého potkáte nespočet dalších motorkářů, s nimiž můžete sdílet své zkušenosti? Pak jsou Pekelné doly poblíž Máchova jezera dobrou volbou. Než do míst, kde se natáčela legendární pohádka „S čerty nejsou žerty“ zavítáte, předem si zjistěte aktuální informace o provozní době. Ta je totiž závislá na počasí a během roku proměnlivá.

2) Sundejte kombinézu a osvěžte se na Slapech

Přemýšlíte, jakým směrem se na motorce vydat z Prahy? Pokud si chcete užít pohodovou jízdu v okolí krásné přírody a výlet zakončit osvěžujícím koupáním, vyrazte na slapskou přehradu. V jižní části Prahy u Zbraslavi se napojte na silnici 102 a pokračujte po ní až k odbočce na Slapy. Na motorce si užijete hlavně úsek za Štěchovicemi, který vede klikatou cestou mezi hustými lesy.

Abyste dojeli co nejdál, sepsali jsme pro vás návod, jak na pravidelný servis motorky.  >>

3) Buchlovské kopce sjíždějte s pokorou

Jednou z nejatraktivnějších motorkářských tras na Moravě patří úsek mezi Střílkami a Buchlovicemi dlouhý přibližně 15 kilometrů. Na širokých asfaltových cestách si vychutnáte jízdu v pořádném náklonu a možná si trochu obrousíte stupačky.

Jízda na motorce po buchlovských kopcích však vyžaduje pořádnou dávku pokory a zkušeností. Své schopnosti zde podcenilo už mnoho motorkářů, kteří na to doplatili svým životem. Vzhledem k velkému provozu a na jaře i štěrku na vozovce je trasa vhodná především pro ostřílené motorkáře. Ti si však motovýlet v okolí chřibských lesů rozhodně užijí.

4) Projeďte se kolem brněnské přehrady a dorazte do Kuřimi

Chcete-li si užít pohodovou jízdu po jedné stopě a příliš se nevzdalovat od moravské metropole, projeďte se kolem brněnské přehrady – „Prýglu“. Na jednom z přilehlých parkovišť u přehrady můžete na chvíli opustit svou mašinu, projít se po okolí a během léta se okoupat. Od přehrady pokračujte kolem vody směrem na Veverskou Bítýšku a po silnici 386 dojeďte do Kuřimi. Pak se můžete vrátit zpátky do Brna, nebo pokračovat severně směrem na Svitavy.

Raději byste si zařádili na čtyřkolce? Víme, na jaká místa v Česku vyrazit! >>

5) Projížďku po Valašsku zakončete v muzeu Harley-Davidson

Pro zábavnou jízdu krásnou přírodou je hornatá krajina Valašska jako stvořená. Chcete poznat krásy Zlínského kraje? Svůj výlet zahajte v Bystřici pod Hostýnem. Zde si můžete udělat krátkou odbočku a vyrazit na vyhlášené poutní místo Svatý Hostýn. Na záchytném parkovišti vedle hřbitova v Bystřici pod Hostýnem je umístěný automat, který vydává povolenky k jednorázovému výjezdu motocyklů i aut až nahoru na Hostýn.  Počet povolenek je však každý den omezený. Nechcete-li jít pěšky, vyrazte v brzkých ranních hodinách.

Jakou trasu zvolit pro poznávání Valašska? Nádhernou přírodu a serpentiny si vychutnáte na trase Bystřice – Valašské Meziříčí – Vsetín – Vizovice – Zlín. Doporučujeme si udělat ze Zlína zajížďku do Otrokovic, kde se nachází Harley Pub – restaurace, minipivovar a muzeum Harley-Davidson.

6) Vychutnejte si závodní trať Ecce Homo a pokračujte až do Opavy

Kdo by neznal proslulou závodní trať Ecce Homo ve Šternberku, na které se každoročně konají automobilové závody do vrchu. I když se v tomto roce z důvodu šíření koronaviru tradiční závod neuskuteční, nic vám nebrání projet si trať na svém motocyklu. Osmikilometrová trasa začíná přímo ve Šternberku vedle altánu Tyršovy sady a vede přes ostré zatáčky nahoru na Lipinu k Novým Dvorcům. Odtud po silnici č. 46 pokračujte až do Opavy. Zde se nachází i náš motoservis, ve kterém vám v případě technických problémů rádi pomůžeme.

7) Na Šumavě vás čekají klikaté cesty i nejstarší muzeum motocyklů

Krajem, ve kterém se silnice stáčí hezky zprava doleva, jsou i jižní Čechy. Zatáčení, stoupání i klesání si dosyta užijete na Šumavě, kde je na co se dívat i ze sedla. Nakopněte mašinu v Českém Krumlově a po silnici č. 39 se vydejte do Černé v Pošumaví. Tam si můžete chvíli vychutnat výhled na Lipno a pokračovat na Volary a Vimperk.

Odtud už je to slabá půlhodinka do Kašperských Hor, které se odvděčí hlavně milovníkům veteránů. Nachází se zde totiž jedno z nejstarších muzeí historických motocyklů v Česku. Celá trasa je dlouhá asi 100 kilometrů, takže spíš počítejte s rozložením sil a vyhraďte si na ni celý víkend.

Pořídili jste si novou mašinu? Zajeďte ji podle našeho návodu, ať vám vydrží co nejdéle.  >>

8) V Litoměřicích zajedete s motorkou až k baru

Ať už do Litoměřic vyjedete z Ústí nad Labem, Mostu nebo Žatce, budete cestou unešení z „moře hor“, které se v Českém středohoří rozprostírá. Pokud si váš stroj troufne na drsnější terén, nemusíte stopu vést jen po silnicích první třídy. V cíli se pak můžete těšit na ryzí burácení motorů v Moto Meeting Point – bývalém železničním tunelu, do kterého se sjíždí motorkáři občerstvit a odpočinout před další cestou. Vjezd k baru je za drobný poplatek, ale za ten zážitek to určitě stojí.

9) V sedle si vychutnáte i jízdu ve východních Čechách

I východní Čechy jsou zaslíbené milovníkům členitých a klikatých cest. Oblíbená je silnice č. 340 z Chrudimi na Seč, kde se můžete vykoupat. Zpět si to namiřte přes Bojanov a Nasavrky. Tam se napojíte na „sedmatřicítku“ a vychutnáte si plynulou jízdu po nově zprovozněném obchvatu Slatiňan.

V hledáčku motorkářů je i okruh kolem vodní nádrže Rozkoš: Náchod – Nové Město nad Metují – Nahořany – Česká Skalice – Náchod. Kvalitní asfalt a široká silnice vás možná vybídne ke svižnější jízdě, ale na pomalejším úseku z Nahořan do Skalice budete mít důvod se zastavit. Cesta podél hráze s výhledem na Rozkoš vás pokračovat v jízdě jednoduše nenechá.

Než vyrazíte na delší cestu po republice, zkontrolujte si technický stav svého stroje, a především pneumatik. Máte pocit, že už pomalu dosluhují? Vyberte si z pestré nabídky motopneu a podívejte se na výsledky nezávislých testů. Počítejte i s rizikem defektu a pořiďte si opravnou sadu Slime, díky které vás píchlá guma jen tak nezaskočí.

 

Vyberte si kvalitní motopneu

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru