Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Nová auta už si zavolají záchranku sama

Od dubna vešlo v platnost nařízení, které urychlí příjezd záchranných složek k dopravním nehodám. Výrobci aut totiž do všech nových osobních aut a nákladních aut do 3,5 tuny, homologovaných pro evropský trh, musí povinně instalovat systém automatického tísňového volání, tzv. eCall. To je zařízení, které v případě dopravní nehody samo zavolá na linku 112 a přivolá tak pomoc i pokud toho posádka není sama schopna, například když jsou účastníci nehody v bezvědomí.

Jak to funguje?

Systém je napojen na čidla nárazu, na předpínače pásů nebo na airbagy. Pokud jednotka dostane signál alespoň od dvou čidel, automaticky se spojí s tísňovou linkou. Jednak je možné s operátorem mluvit a jednak se k němu z jednotky dostanou data, která pomohou určit přesnou polohu havarovaného vozu.

Záchranné složky dostanou kromě GPS souřadnic i další důležité informace. Po vystřelení airbagů systém odešle speciální kód, ze kterého lze zjistit typ vozu, na jaké palivo jezdí, podle zapnutých bezpečnostních pásů rozpozná i počet cestujících ve vozidle. Poloha vozu se zaznamenává v několikavteřinové smyčce, která se neustále přepisuje, takže záchranáři jsou schopni z vyslaného tísňového volání poznat i směr jízdy, což je důležité zejména na dálnici. Určení typu vozu podle zaslaného VIN kódu zase pomáhá hasičům, kteří si tak mohou zjistit, kudy se dostat do vozidla.

Vozidla ambulance

Systém eCall by měl významně urychlit dojezdový čas záchranářů na místo nehody.

Pokud je posádka schopna komunikace, může operátorovi na lince upřesnit informace o nehodě, zatímco záchranné složky jsou již na cestě. Díky rychlosti, se kterou se o nehodě dozví záchranáři, je možné předejít například situacím, kdy se nehoda stane v nočních hodinách na málo frekventované silnici a její následky jsou horší jen proto, že nebyla včas přivolána pomoc.

Tohle malé tlačítko snižuje riziko pozdního příjezdu k nehodě a je především pro záchranáře vítanou součástí povinné výbavy vozu. Systém je jednotný ve všech zemích Evropské unie, měl by fungovat také ve Švýcarsku, Norsku nebo na Islandu. Podle odhadu odborníků by mohl v budoucnu systém eCall zachránit životy tisícům lidí ročně. Podívejte se na 6 tipů pro bezpečnou jízdu a jezděte opatrně!

 

Zdroj foto: Foter.com

Nahoru