Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Odpovíme na nejčastější dotazy týkající se prodloužení STK na motorku

1. října 2018 vyšla novela zákona č. 193/2018 upravující zákon č. 56/2001 o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Součástí novely je i změna v intervalu návštěv stanice technické kontroly pro motorkáře. Co to znamená pro řidiče jednostopých vozidel a jak postupovat, pokud jste o prodloužení STK na motorku nepožádali? Odpovíme vám na časté dotazy řidičů ohledně změny zákona.

Častost technické kontroly u motocyklu

Interval povinné technické kontroly se u motorek nedávno změnil ze 2 let na 4 roky. Kde si zažádat o prodloužení STK, se dozvíte v našem článku.

O kolik se prodloužil interval návštěvy STK na motorku?

Doba nutnosti navštívit STK se prodloužila ze 2 let na 4 roky. Změna se vztahuje i na vozidla, která prošla technickou kontrolou před účinností novely. Pokud například motorka prošla kontrolou v lednu 2018 a platnost byla stanovena na 2 roky, lze STK navštívit až v prosinci 2021. 

Jak je to s technickou kontrolou u nové motorky?

Po nákupu nové motorky je možné navštívit STK po 6 letech, až poté se interval zkracuje na 4 roky. Pokud jste absolvovali technickou kontrolu s novou motorkou před změnou zákona, je možné prodloužení STK na motorku na stanovených 6 let. 

Kde se prodloužení STK na motorku vyřizuje?

Žádost o prodloužení STK na motorku se podává na obecním úřadě s rozšířenou působností, např. registru vozidel. S sebou si připravte vyplněnou žádost, malý a velký technický průkaz a registrační značku, na kterou úředník umístí kontrolní nálepku. Za tento úkon neplatíte žádný poplatek. 

Co když o prodloužení STK na moto nezažádám?

Dle novely zákona je lhůta návštěvy STK o 2 roky prodloužena automaticky bez ohledu na to, zda úřad navštívíte a zažádáte o nálepku. Pro rychlejší odbavení případné silniční kontroly se však pořízení nové nálepky doporučuje, především jezdíte-li za hranice ČR, kde může domluva s policisty představovat komplikace. 

Jak je to s měřením emisí u těžších motorek?

Od 1. října 2018 rovněž odpadla povinnost měření emisí u motocyklů převyšujících hmotnost 400 kg. 

Pokud váš stroj v nejbližší době čeká STK, přečtěte si náš článek Na co se připravit před návštěvou STK na motorku? Dozvíte se v něm, co všechno byste si měli pohlídat. Samozřejmostí jsou moto pneumatiky v dokonalém stavu. Pokud na těch vašich hloubka dezénu klesla pod 1,6 mm, rozhodně neriskujte a vyberte si nové.

 

 
Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru