Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Povinná výbava a sezónní pneu u nás a v cizích zemích

Chystáte se na cesty do zahraničí? Ať už vyrážíte na dovolenou nebo na služební cestu, dejte si v cizině pozor na odlišné předpisy a zákony. To se týká i vybavení vašeho auta. Zimní pneumatiky jsou ve většině evropských zemí nutnost předepsaná zákonem. Povinná výbava osobního auta se řídí zákony země, ve které je vozidlo registrováno. Přesto je dobré mít přehled o tom, jaké vybavení se kde vyžaduje, a předejít tak případným komplikacím.

Česká republika

Napřed si samozřejmě musíte zkontrolovat, zda vůbec máte vše v pořádku na tuzemských silnicích. V České republice platí podle §40a 361/2000 Sb. povinnost přezutí na zimní pneu v období od 1. 11. do 31. 3., pokud lze na vozovce předpokládat výskyt souvislé vrstvy ledu, sněhu nebo námrazy. Pokud narazíte na značku „zimní výbava“, platí povinnost zimních pneumatik bezpodmínečně v období od 1. 11. do 30. 4.

Do povinné výbavy osobního automobilu pak v ČR patří: náhradní pojistky, náhradní žárovky, zvedák, náhradní kolo (případně sada na opravdu pneumatiky), výstražný trojúhelník, reflexní vesta, lékárnička a klíč na matice kol.

Slovensko

Na Slovensku platí taktéž zákonná povinnost zimních pneumatik v případech, kdy lze předpokládat souvislou vrstvu ledu, sněhu nebo námrazy na vozovce. Na rozdíl od české legislativy však slovenský zákon nespecifikuje konkrétní časové rozpětí. Pokud se chystáte do Tater, nejspíš se setkáte se značkou „zimní výbava“ a je vhodné mít s sebou i sněhové řetězy.

Do povinné výbavy patří podle vyhlášky č. 464/2009 Z. z. autolékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník a náhradní kolo.

Německo

Povinnost zimních pneumatik v Německu platí při zimních podmínkách, tedy pokud je povrch vozovky kluzký nebo je na něm vrstva sněhu či ledu. Dopravní značka může za extrémních podmínek předepsat povinnost sněhových řetězů.

Do povinné výbavy u našich západních sousedů patří: výstražný trojúhelník, reflexní vesta pro všechny cestující a autolékárnička.

highway-978204_960_720

Mnoho Čechů pravidelně jezdí autem do Německa. Většinou kvůli práci či nákupům.

Rakousko

Ať už plánujete před Vánoci navštívit vídeňské trhy nebo o jarních prázdninách vyrážíte na lyžovačku do Alp, nezapomeňte si náležitě vybavit i svoje vozidlo. Zimní pneumatiky jsou totiž v Rakousku povinné při nepříznivých povětrnostních podmínkách (led, sníh) od 1. 11. do 15. 4. Bez zimních pneumatik se zkrátka neobejdete v tuzemsku ani v zahraničí. Pokud stále váháte s jejich výběrem, sáhněte třeba po pneumatikách značky Nokian. Tato finská firma má s vývojem, testováním i výrobou zimních pneu bohaté zkušenosti.

Do povinné výbavy patří: reflexní vesta, výstražný trojúhelník a autolékárnička.

580706240_164f77ae50_b

Pokud máte v zimě namířeno do Alp, nezapomeňte na zimní pneu.

Chorvatsko

V Chorvatsku platí povinnost zimních pneumatik od začátku listopadu do konce dubna. Pokud však (tak jako většina českých řidičů) vyrážíte k Jadranu v letních měsících, určitě tak nečiňte se zimními pneumatikami. Kompromisem mohou být celoroční pneumatiky, optimálním řešením je ale pořízení zvláštní sady pneu pro každou sezónu od prověřeného výrobce pneumatik.

Do povinné výbavy patří reflexní vesta, výstražný trojúhelník, autolékárnička a hasicí přístroj.

Uvedený výčet je pouze orientační. Zákonodárci legislativu často mění, a proto si před cestou do ciziny vždy ověřte aktuální stav.

Potřebujete pomoct s výběrem pneumatik a dalšího příslušenství? Ozvěte se. Náš tým specialistů se o vás postará.

Zdroj foto: Flickr.com, Pixabay.com

Nahoru