Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Povinná výbava auta od 1. října 2018

Od 1. října letošního roku došlo k několika obměnám ve vyhlášce týkající se povinné výbavy osobních automobilů. Na rozdíl od minulých let, kdy inovace nebyly většinou řidiči přijímány příliš pozitivně, tentokrát změny nezatíží peněženku, naopak uleví majitelům vozidel od povinností.

Povinná výbava

Reflexní vesta i trojúhelník nesmí v povinné výbavě chybět!

Co je povinná výbava vozidla?

Z autoškoly by tento pojem měl znát každý, kdo chce usednout za volant, neuškodí si ale zopakovat, co povinná výbava auta vůbec znamená a jaké hrozí postihy při porušení stanovených pravidel.

Povinná výbava osobního automobilu je soubor nástrojů a doplňků, které musí být součástí každého vozidla, které vyjede na silnici. Za ty se aktuálně považují prostředky na opravu či výměnu kola, výstražný trojúhelník, autolékárnička a reflexní vesta.

Za chybějící, nefunkční nebo poškozené součásti povinné výbavy hrozí pokuta ve výši až 2000 Kč.

Změny v povinné výbavě auta v roce 2018

Oproti minulým obdobím se počet povinných prvků ve výbavě snížil. Odpadla nutnost vozit sebou náhradní pojistky a žárovky, obsah autolékárničky se zredukoval a zelenou dostaly i alternativy k sadě na výměnu poškozené pneumatiky.

Pojistky a autožárovky už povinná výbava neobsahuje

Jste-li vlastníkem staršího vozidla, doporučujeme i přesto, že zákon tuto povinnost nadále neukládá, vozit náhradní pojistky a autožárovky sebou. Jejich výměna u modelů dřívějšího data výroby není složitá a je také častěji potřeba. U moderních automobilů však pro výměnu těchto komponentů většinou potřebujete navštívit autoservis, proto nutnost vozit náhradní sadu zcela ztratila smysl.   

Prostředky na výměnu pneumatiky už nemusí zvyšovat zatížení vozidla

Povinnost vozit rezervní pneu a sadu nářadí na výměnu kola má nově alternativu v podobě sady na lepení pneumatik. Je na vás, kterou variantu si vyberete. Nezapomeňte však, že nemáte-li lepicí sadu, musí povinná výbava na auto nadále obsahovat zvedák, klíč na matice kol a rezervu. Existují však i další 2 možnosti, jak zeštíhlit povinnou výbavu bez hrozby pokuty. Jednou je vybavení vozidla tzv. dojezdovými pneumatikami, které nesou označení RunFlat. Tyto pneu jsou schopny i při defektu pokračovat v jízdě díky vyztuženým bočnicím, které udrží poškozenou pneumatiku na ráfku, aniž by se zbortila. Společně s RunFlat koly musí být vozidlo vybaveno elektronickým systémem kontroly tlaku v pneumatikách. Poslední možností, jak vyřešit náhlý defekt pneumatiky a nemuset zvyšovat hmotnost vozidla povinnou výbavou, je zajištění nonstop asistenční služby po celé ČR.

Autolékárnička se nemusí měnit tak často

Každého řidiče jistě potěší, že odpadla nutnost kupovat novou autolékárničku pokaždé, když vyprší doba její trvanlivosti uvedená na obalu. Zákonodárci dali hlavy dohromady a došli k překvapivému závěru, že není nutné obměňovat předměty, kterým ještě nevypršela expirace. Od 1. října 2018 tedy platí, že výměna je třeba pouze u jednotlivých komponentů, kterým vypršelo datum spotřeby.  

Novinkou je také zrušení povinnosti vozit v lékárničce šátek, plastovou roušku a náplast s polštářkem. A co tedy naopak autolékárničce být musí?

  • 3x sterilní obvaz hotový s jedním polštářkem o šířce min. 8 cm a savosti min. 800 g/m2
  • 3x sterilní obvaz hotový se dvěma polštářky o šířce min. 8 cm a savosti min. 800 g/m2
  • 1x pryžové škrtící obinadlo o velikosti 6 x 125 cm
  • 1x cívka hladké náplasti o velikosti 2,5 cm x 5 m
  • 1x isotermická folie min. rozměru 200 x 140 cm
  • 1x pryžové nebo latexové rukavice v chirurgickém obalu
  • 1x zahnuté nůžky v antikorozní úpravě délky min. 14 cm

Autolékárnička má být uložena v samostatném, neporušeném a čistém pouzdře mimo dosah slunečního záření a vlhkosti.

Reflexní vesta zůstává součástí povinné výbavy

Reflexní vesta je nezbytným prvkem povinné výbavy a musí být umístěna tak, aby byla po ruce řidiči. Cestujete-li často se spolujezdci, doporučuje se vozit více reflexních vest, i když vám to zákon neukládá. Nikdy nevíte, kdy bude i jejich pomoc na rušné silnici potřeba.

I výstražný trojúhelník je stále nutný

Skládací výstražný trojúhelník nadále zůstává v povinné výbavě dané vyhláškou. Umisťuje se za vozidlo, které představuje překážku v provozu blíže okraji vozovky ve vzdálenosti min. 50 metrů, na dálnici min. 100 metrů, v případě obce nebo zatáčky dle situace.

Shrnutí povinné výbavy osobního automobilu:

  • jedna ze 4 možností řešení defektu pneumatiky uvedené výše
  • autolékárnička
  • reflexní vesta
  • výstražný trojúhelník

Doporučená výbava automobilu

I když jste vzorní a vaše povinná výbava osobního automobilu obsahuje vše, co zákon ukládá, zvažte, zda by se vám nemohly hodit i další prvky, které vám mohou pomoci v nepříjemné nebo krizové situaci:

  • hasicí přístroj
  • tažné lano
  • startovací kabely
  • kanystr s pohotovostním benzínem/naftou
  • stínící folie v letních měsících
  • smetáček, škrabka, deka a sněhové řetězy v zimním období
  • u starších vozidel náhradní autožárovky a pojistky
  • více reflexních vest pro spolujezdce
  • pohotovostní léky a zdravotnické potřeby v případě nemoci

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru