Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Příprava na STK ušetří čas i peníze

Povinnost navštívit stanici technické kontroly jednou za dva až čtyři roky má každý majitel vozidla. Čeká vás technická kontrola a nejste si jistí, zda projdete? Nechte si poradit, co všechno je třeba zkontrolovat, aby příprava na STK zajistila červenou nálepku už napoprvé.

STK – technická kontrola vašeho vozu

Návštěvu stanice technické kontroly rozhodně neoddalujte. Vyhnete se zbytečným pokutám.

Špatným technickým stavem vozidla se dopouštíte přestupku

Přestupku se dopustí ten, kdo v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo, které je nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Tak zní § 22 zákona č. 200/1990 Sb. Technicky nezpůsobilé vozidlo vás bude stát 5.000 – 10.000 Kč, k tomu získáte 5 bodů a zákaz řízení na 6 – 12 měsíců. Podcenit technickou kontrolu vozidla se tedy rozhodně nevyplácí.

Jak tedy postupovat, aby se vás výše zmíněné sankce netýkaly? Blíží-li se termín vyznačený na červené nálepce umístěné na registrační značce vozidla, příprava na STK by měla být první krok.

Pečlivá příprava na STK zahrnuje kontrolu:

    • pneumatik
      Mezi nejčastější závady, kvůli kterým vozidlo neprojde STK, patří sjetý vzorek pneumatik. Problém je i použití jiného rozměru, než jak je uvedeno v technickém průkazu. Pozor si dejte také na jiný typ pneumatik na jedné nápravě. Potřebujete-li nové pneumatiky, abyste STK absolvovali bez problémů, nechte si raději poradit u zkušených prodejců.

    • světel
      Zkontrolovat funkčnost všech světel zvládne každý. Nevíte, jak na to? Možná byste měli dobrovolně vrátit řidičský průkaz.

    • stavu brzd, řízení, karoserie a podvozku
      Není žádným překvapením, že vozidlo, které nemá v pořádku řízení a brzdy, není způsobilé k provozu na silnici. Ale i například rezavá karoserie může být příčinou, že STK vozidlo neprojde.

    • emisí
      Dříve byla vozidla opatřena kromě červené známky i známkou zelenou, která signalizovala, že kontrola úrovně škodlivosti výfukových plynů dopadla dobře. V současné době už se však vylepuje pouze červená známka, protože automobil by bez úspěšného absolvování měření emisí STK jednoduše neprošel. O měření emisí dostanete také protokol, který si uschovejte pro příští technickou kontrolu.

    • úniku provozních kapalin
      Kapající olej, únik chladicí či brzdové kapaliny jsou vážné závady, které vám na STK nikdo tolerovat nebude.

    • povinné výbavy
      Příprava na STK zahrnuje také kontrolu povinné výbavy. Ta musí obsahovat:
      – náhradní pojistky a žárovky
      – výstražný trojúhelník
      – reflexní vestu
      – rezervní pneumatiku nebo opravnou sadu pneumatik
      – klíč na kola
      – zvedák
      – lékárničku

    • speciálních úprav
      Přílišné zatmavení skel, amatérský tuning a jiné úpravy na vozidle, které mohou ovlivnit jeho technické parametry, se na STK posuzují přísně. Pozor tedy na to, čím svůj vůz „vylepšujete“.

Před technickou kontrolou si ještě připravte malý i velký technický průkaz, zelenou kartu a protokol měření emisí (pokud jej vozidlo někdy absolvovalo).

Nejjednodušší cesta, jak projít STK

Předat vozidlo, klíčky, doklady a za pár hodin vyzvednout auto s novou nálepkou a papíry z STK. To je nejsnazší cesta, jak se dá absolvovat technická kontrola. Tuto službu nabízí téměř každý spolehlivý autoservis. Technici za vás zařídí vše, od přípravy na STK, přes opravy a seřízení, až po odvoz na technickou kontrolu a zpět. Za full servis musíte samozřejmě počítat s pár stovkami navíc.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Nahoru