Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Svítí kontrolka ABS? Diagnostika ukáže, jak závažný je problém

ABS je od roku 2004 v České republice povinným bezpečnostním prvkem každého vozidla vyrobeného po zavedení nařízení EU. Zkratka ABS znamená Anti-lock Brake System, což se dá přeložit jako Anti-Blokovací Systém. Tento elektronický asistent zajišťuje maximální brzdný účinek, stabilizuje vozidlo, zabraňuje nechtěnému smyku a zlepšuje ovladatelnost na kluzkém povrchu nebo při nouzovém manévru. Svítí-li kontrolka ABS, neznamená to, že se auto stává neovladatelným. Přesto raději vyhledejte autoservis, který ABS důkladně otestuje.

Kontrolka ABS

Dávejte pozor na kontrolku ABS! Když svítí, protismykový systém nefunguje správně.

Jak funguje ABS?

Funkce ABS není nijak složitá. Na každém kole je indukční snímač otáček, který odesílá informace řídící jednotce. Zde se měří frekvence otáček a zjišťuje, zda jízda probíhá plynule a bez nebezpečí smyku. Jakmile řídící jednotka vyhodnotí, že riziko smyku je při brzdění vysoké, povolá na pomoc ABS. Tento elektronický asistent omezí brzdnou sílu tím, že několikrát za sekundu uvolní zablokované kolo a umožní řidiči, aby bylo vozidlo ovladatelné volantem. Kdyby tento proces neproběhl, kola by se při smyku zablokovala, došlo by ke ztrátě adheze mezi pneumatikou a povrchem a vozidlo by bylo zcela neovladatelné.

Ovládání vozidla a brzdná dráha s ABS

Aktivace ABS se projeví klepáním brzdového pedálu. Mnozí řidiči v této situaci sundají nohu z brzdy, ale zachovat se máte přesně naopak. Nepřestávejte brzdit plnou silou a zároveň co nejplynuleji směrujte volantem vozidlo tam, kam potřebujete. Tak docílíte toho, že ABS bude nepřetržitě plnit svou funkci až do úplného zastavení.

AZ Pneu také doporučuje: Další tipy, jak se vyhnout smyku

Nespoléhejte ani na to, že brzdná dráha se zapnutým ABS bude kratší. Tento systém sám o sobě brzdnou dráhu nezkracuje, pouze zabraňuje smýkání kola a maximalizuje brzdný účinek na špatném povrchu.

Správně fungující ABS nejčastěji využijete při jízdě na sněhu a zledovatělém povrchu, kde vás může ochránit před smykem. Nezapomínejte, že i kvalitní zimní pneumatiky jsou nezbytným pomocníkem bezpečné jízdy.

Co znamená, když svítí kontrolka ABS?

Otočení klíčku v zapalování automaticky spouští diagnostiku elektrického obvodu čidel ABS. Při správném fungování kontrolka po chvíli zhasne. Svítí-li však dále, může poukazovat na zanesené nebo povolené čidlo na některém z kol. Neznamená to, že by v té chvíli bylo vozidlo nepojízdné nebo by nefungovaly brzdy. Pouze je třeba dávat pozor při prudkém brzdění nebo jízdě na sněhu, štěrku nebo při silném dešti. Řešením může být důkladné očištění podvozku v automyčce nebo odstranění sněhu, který může zanášet čidla. Pokud i poté kontrolka ABS svítí, bude třeba provést diagnostiku v autoservisu, která odhalí příčinu problému.

Svítí-li kontrolka ABS v kombinaci s blikající kontrolkou brzd (vykřičník v kolečku), jde o větší problém. V takovém případě ukončete jízdu a neprodleně zavolejte na pomoc autoservis.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru