Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Svítící pneumatiky: zajímavý nápad, který upadl v zapomnění

Výstřednost vám není cizí a máte rádi technická řešení, která jdou proti proudu? Pak musíte ocenit nápad amerického gumařského giganta Goodyear, který v polovině minulého století přišel s nápadem svítících pneumatik. Osobní automobily byly mnohem blyštivější a výstřednější než dnes. Zámožní Američané prahli po autech, která budou originální a stanou se odrazem jejich osobnosti. Novinka v podobě transparentních a žárovkami osvícených pneumatik vyvolala ve své době velký rozruch. Brzy však upadla v zapomnění.

Vůz Golden Sahara II se svítícími pneumatikami

Zrenovovaný vůz Golden Sahara II se svítícími pneumatikami Goodyear byl v roce 2019 k vidění na autosalonu International Motor Show v Ženevě.

50. a 60. léta se nesla v duchu experimentů

Spojené státy zažívaly v 50. a 60. letech minulého století velký růst ekonomiky. S tím souvisel i rozmach automobilového průmyslu, díky kterému si mohli výrobci vozů i jednotlivých komponentů dovolit experimentovat. Vymýšleli nekonvenční a inovativní řešení, velký důraz kladli právě na design a pompéznost, která přitahovala davy.

To jednoznačně potvrdil právě americký Goodyear, který přišel s polyuretanovou směsí pneumatik komerčně pojmenovanou jako Neothane. Vyznačovala se průsvitností a přímo si říkala o propojení s barevnými žárovkami, které pneumatiku zabarví do libovolného odstínu dle vkusu majitele vozu. S velkou parádou představil Goodyear nové pneu v roce 1961 a sám je označoval jako pneumatiky budoucnosti. O nových gumách se tehdy psalo a výrobce s nimi objel nejednu výstavu, po prvotním nadšení se však začaly objevovat první nedostatky, kvůli kterým se novinka na trh vůbec nedostala.

Transparentní pneu podsvícená 18 žárovkami

Pneumatiky zhotovené ze směsi Neothane výrobce vybavil 18 malými žárovkami, které nainstaloval po obvodu plechového ráfku. Problematické bylo už samotné zapojení na zdroj energie, protože se vývojářům zpočátku nedařilo kabeláž příliš zamaskovat. Z blatníků visely dráty, které zbytečně kazily celkový dojem futuristických pneumatik. Na druhé straně je namístě vyzdvihnout jednoduché ovládání vypínačem u palubní desky s možností rozsvěcování jen některých pneumatik nebo přepínání do „blikajícího“ režimu.

Kvůli nedostatkům se na svítící pneumatiky zanevřelo

Po představení podsvícených pneumatik veřejnosti a po kladných ohlasech se pomalu přemýšlelo o jejich zařazení do prodeje. To však platilo jen do chvíle, kdy se pneu začaly testovat v běžném provozu. I když byl zájem motoristů velký, nedostatků bylo tolik, že Goodyear od sériové výroby raději ustoupil.

Po pár dnech se transparentní pneu natolik ušpinila, že světlo barevných žárovek nebylo takřka vůbec viditelné. Nová směs vykazovala špatné jízdní vlastnosti zejména na mokré vozovce, ve vyšších rychlostech pak byla velmi nestabilní. Kritici také upozorňovali, že svítící pneumatiky přináší velké bezpečností riziko i pro ostatní řidiče, které rozptyluje a ve výsledku komplikuje provoz v ulicích.

„Při testech v provozu docházelo k velkým zmatkům. Někteří motoristé byli z blyštivých barev tak nadšení, že projeli křižovatkou na červenou, jiní zase zastavovali a upřeně hleděli.“ Mark J. Price, Akron Beacon Journal, 1962

Svítící pneumatiky jste mohli obdivovat na veletrhu v Ženevě

Barevně osvětlené pneumatiky se nakonec objevily jen na jediném autě, a to na vozu Golden Sahara sběratele Jima Skonzakese, který vycházel ze staršího modelu Chevroletu. Před nějakou dobou se společnost Goodyear spojila s muzeem Klairmont Kollections a rozhodla se inovativní pneumatiky z 60. let znovu ukázat světu.

Na vyhlášeném autosalonu International Motor Show v Ženevě byl v roce 2019 k vidění zrenovovaný vůz Golden Sahara II, na kterém zářící pneumatiky nesměly chybět. Společnost Goodyear na zakázku vyrobila čtyři nové průhledné pneumatiky a připomněla tak, že inovace a nekonvenční nápady jí nikdy nebyly cizí. Nechme se překvapit, bude-li zrenovovaná Golden Sahara k vidění na veletrzích nebo jiných autosalonech a výstavách i v budoucnu.

Doby, kdy byl design automobilů i dílčích komponentů důležitější než jízdní vlastnosti, jsou už dávno pryč. Na svítící pneumatiky tak dnes nikde nenarazíte (nepočítáme-li tuningové úpravy v podobě svítících ventilků). Za to máte na výběr z nepřeberného množství špičkových modelů pneumatik Goodyear a dalších značek, které vás podrží jak na suché, tak mokré vozovce. Až se budete poohlížet po nových pneumatikách, podívejte se na nezávislé testy, se kterými budete mít výběr mnohem snazší. V naší nabídce najdete jen kvalitní obutí od prověřených výrobců.

 

Vybrat kvalitní nové pneu

 

Zdroj fotografie: Wikimedia Commons

Nahoru