Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Test letních pneumatik 2017: pneumatiky pro osobní vozy nižší střední třídy

Nezávislé testy německého autoklubu ADAC (Allgemeiner Deutscher AutomobilClub) se zaměřily na obutí pro automobily nižší střední třídy o rozměrech 195/65 R15. Zkoušky proběhly na vozidle VW Golf 7, které mělo možnost prověřit letní pneumatiky na suché i mokré vozovce.

Testování letních pneumatik pro osobní vozy nižší střední třídy 2017

Německý autoklub ADAC v nezávislém testu letních pneu 2017 prověřil jízdní vlastnosti 16 modelů na suché i mokré vozovce.

 

Letní pneumatiky jsou v sezóně vystaveny nejen vysokým teplotám a teplotním výkyvům, ale také mokré vozovce, a občas i riziku aquaplaningu v silném dešti. Prověřeny byly stabilita, brzdná dráha, ovladatelnost, hlučnost, spotřeba paliva a opotřebení dezénu za těchto standardních podmínek.

Proč sledovat testy pneumatik?

Každý může mít na letní pneumatiky jiné nároky, proto se nespoléhejte jen na doporučení přátel, kteří mají jiný styl jízdy a očekávání. Nezávislé testy pneumatik vám přinesou informace o pneumatikách z několika zkoušených disciplín, které za vás absolvovali nadšení motoristé.

Test letních pneumatik 2017

Mezi testovanými modely se objevily jak světoznámé značky, tak i méně slavní soupeři. Výsledky většiny zkoušených pneumatiky byly relativně vyrovnané, přesto se našly nedostatky, za které si jedno obutí vysloužilo špatnou známku. A jak tedy test letních pneumatik 2017 dopadl?

Začneme od konce. Jako nejslabší z testovaných se projevily letní pneumatiky GT Radial Champiro FE1, které kvůli nedostatkům na suchu i mokru dosáhly pouze na hodnocení „dostatečné“.

Známku „uspokojivé“ obdržela většina testovaných pneu, která měla menší nedostatky, převážně na mokré vozovce. Jsou mezi nimi modely Dunlop Sport BluResponse, Nokian Line, Vredestein Sportrac 5, Aeolus PrecisionAce 2 AH03, Kumho ECOWING ES01 KH 27, Michelin Energy Saver+, Sava Intensa HP, Semperit Comfort-Life 2, Hankook Ventus Prime K125 3 a Maxxis Premitra HP5.

Těsně pod pomyslnou špicí skončily hned 4 letní pneumatiky: Bridgestone Turanza T001, Continental ContiPremiumContact 5, Goodyear EffecientGrip a Esa-Tecar Spirit 5 HP. Tyto modely nevykazovaly žádné výrazné nedostatky a zasloužily si známku „dobré“.

A nakonec vítěz testu letních pneumatik 2017, ovšem s pouze nepatrným náskokem před jmenovanými čtyřmi soupeři – Pirelli P1 Cinturato Verde. Jak už bylo zmíněno, vlastnosti letních pneumatik v tomto testu se ukázaly jako poměrně vyrovnané. Značka Pirelli si získala prvenství nižším opotřebením dezénu oproti modelům se stejným výsledkem v ostatních disciplínách a rovněž si odnáší známku „dobré“.

Zdroj fotografií: Flickr.com

Nahoru