Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Údržba automobilu krok za krokem

Pravidelná údržba vozidla je důležitá nejen pro zdravé prostředí, ve kterém trávíte hodně času, ale také proto, aby vůz zbytečně neztrácel na své hodnotě. Průběžný úklid bychom měli provádět přibližně každých 14 dní, důkladnější údržbu auta pak asi jednou za 2 měsíce. Jak tedy na efektivní úklid?

Jak na údržbu auta

Údržba vozidla je důležitá nejen kvůli jeho vzhledu, ale také kvůli vašemu zdraví.

1. Venkovní očista

Ještě před samotným úklidem interiéru je dobré s vozem navštívit myčku, abyste se během úklidu neušpinili o karoserii a nenosili tuto špínu opět dovnitř uklizeného auta. Při této příležitosti můžete věnovat pozornost i mezidveřním prostorům, které jsou při úklidu často opomíjeny.

Tipy, jak na mytí auta v zimě

2. Vynesení odpadků

Veškeré odpadky a předměty, které do vozu nepatří, musí být odstraněny ještě před samotnou údržbou auta. V této chvíli nastává také čas na úklid přihrádek a zavazadlového prostoru. Chcete-li provést důkladnou očistu, vyneste z automobilu veškeré předměty a ty užitečné posléze uspořádejte na svá místa.

3. Vysávání interiéru vozidla

Na důkladné vyluxování nestačí běžný domácí vysavač, ale je třeba přístroj s vyšším výkonem, který si poradí i s pískem a zaschlým blátem. Před vysáváním odstraňte koberečky a přední sedačky posuňte úplně dozadu. Postupujte od řidiče po zavazadlový prostor, odshora dolů, aby vířením prachu nedošlo k opětovnému zanesení nečistot na již uklizený povrch. Kromě podlahy a zavazadlového prostoru se zaměřte také na palubní desku, přihrádky, větrací průduchy, prostor mezi sedačkami, strop a koberečky.

4. Čištění sedaček

Čalouněné části interiéru se nejlépe vyčistí mokrou cestou za pomoci tzv. extraktoru, který si můžete i zapůjčit. Pro údržbu čalounění auta je nutné používat speciální čisticí prostředky, které si poradí s usazenou špínou a mastnými fleky.

Máte-li ve vozidle kožené sedačky, čekají vás dvě fáze jejich údržby: čištění a impregnace. Pro oba kroky platí zásada nepoužívat běžně dostupné prostředky, jako je mýdlo nebo jar. Obsažená chemická rozpouštědla mohou kůži nevratně poškodit! Vždy tedy používejte speciální přípravky šetrné k materiálu a kartáčky s jemnými štětinami určené na odstraňování špíny z kožených sedaček. Nakonec povrch naimpregnujte dle návodu. Aby kožené sedačky vypadaly dobře a vydržely co nejdéle, impregnaci provádějte alespoň 2x ročně.

Jak zvýšit hodnotu auta při prodeji?

5. Údržba plastových částí

Na čištění plastových částí používejte utěrku z mikrovlákna a rovněž speciální čisticí prostředky k tomu určené. Po důkladném vyčištění můžete také nanést impregnační prostředek s voskem, kterým docílíte dlouhotrvajícího efektu a také lesku. Nezapomínejte ani na volant, který byste s ohledem na své zdraví měli čistit alespoň jednou za týden přípravkem s antibakteriální složkou.

6. Čištění vnitřních skel

Posledním krokem údržby auta je vyčištění oken z vnitřní strany, opět speciálním přípravkem, který nezanechává šmouhy. Zvláštní péči věnujte přednímu sklu, jehož čistota je klíčová pro bezpečný výhled z vozu.

K pravidelné údržbě vozidla by mělo patřit i čištění klimatizace, která je v případě nedostatečné péče zdrojem zápachu.

A než se se svým nablýskaným bourákem vydáte brázdit silnice, zkontrolujte, že jsou vaše pneumatiky připravené na nadcházející deštivou sezónu.

 

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

 

Nahoru