Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Víte, jak správně ručně mýt váš vůz?

Pravidelné mytí vozu patří mezi základní povinnosti každého majitele auta. I když se dá spousta času a práce ušetřit návštěvou automyčky, pečlivému ručnímu mytí se nic nevyrovná. Alespoň jednou za čas byste se proto měli pustit do ručního mytí a důkladně očistit všechna zákoutí karoserie. Sáhněte i po vosku a další kvalitní autokosmetice, díky které bude lak opět zářit novotou. Přečtěte si, jak při ručním mytí správně postupovat.

Jak správně ručně mýt vůz

Vysokotlaký čistič nebo zahradní hadice vám pomůže z karoserie odstranit hrubé nečistoty, které by mohly způsobit poškrábání laku auta.

Začněte s čištěním kol a pneumatik

Než se vrhnete na důkladné mytí auta, zaměřte se na očištění disků a pneumatik. Právě ty bývají znečištěné bahnem a brzdným prachem. Pokud byste jejich mytí nechali až nakonec, mohlo by se odstřikující bláto znovu usadit na omytou část karoserie. Kola opláchněte proudem vody a nezapomeňte na odstranění zaschlých nánosů špíny z podběhů.

Nastříkejte na kola speciální čistič a narušte nečistoty kartáčem na kola. Disky a pneumatiky opláchněte vodou, vysušte hadrem a případně naneste voskovou ochranu. Vždy se zaměřte jen na čištění jednoho kola, aby voda nezaschla a nezůstaly na discích zaschlé kapky a zbytky nečistot. Pro dokonalý výsledek můžete pneumatiky ošetřit přípravkem na černění pneumatik. Pokud při čištění zjistíte, že pneu dosluhují a výška dezénu je nedostatečná, podívejte se na testy pneumatik a vyberte si ty nejlepší.

Bezkontaktní mytí odstraní z karoserie hrubé nečistoty

Než začnete povrch auta ručně čistit a mýt, hrubé nánosy odstraňte pomocí vysokotlakého čističe (wapky). Pokud jej nemáte, svůj účel splní i obyčejná zahradní hadice. Bezkontaktní mytí je důležité, protože z povrchu karoserie odstraní hrubé nečistoty, které by mohly způsobit poškrábání laku. V tomto kroku se můžete pustit i do čištění skel. Proud čisté vody zpravidla nestačí. Použijte mycí prostředky na skla, které povrch odmastí a odstraní i zbytky špíny nebo mušek.

Pusťte se do důkladného ručního mytí

Pokud se vám podařilo pomocí bezkontaktního mytí odstranit vrstvu prachu a špíny, je čas vrhnout se na důkladné ruční mytí. Základem úspěchu je použití dvou kbelíků (tzv. Two Bucket metoda) – do jednoho napusťte čistou vodu a do druhého vodu smíchanou s šamponem. Pro čištění použijte mycí rukavici vyrobenou z mikrovlákna.

Namočte ji do kbelíku se šamponem, omyjte malou část karoserie a vyperte ji v kbelíku s čistou vodou. Postupujte od shora dolů a místo krouživých pohybů upřednostněte rovné tahy. Případné vlasové kruhové škrábance se totiž budou leštit mnohem hůř než ty rovné. Po ručním čištění můžete celou karoserii opět opláchnout vodou z hadice nebo wapky.

Nezapomeňte karoserii vysušit

Spousta majitelů aut dělá při ručním mytí chybu, že po opláchnutí nechá vodu oschnout na vzduchu. Při takovém postupu se však na laku objeví skvrny a zbytky po zaschlých kapkách. Proto je potřeba po opláchnutí karoserii vysušit utěrkou z mikrovlákna, která nasaje vlhkost a pochytá i zbytky nečistot, které mohly na autě zůstat. Chcete-li vůz vysušit co nejšetrněji, utěrku vždy jen přiložte a nechejte nasát vodou.

Auto vyleštěte a navoskujte

Pokud mytí auta standardně řešíte návštěvou automyčky, je pravděpodobné, že budou po celém autě jemné škrábance. Těch se zbavíte pomocí leštěnky. Počítejte s tím, že je drsná a odstraní i tenkou vrstvu laku, a tak ji používejte jen jednou za čas a při aplikaci příliš netlačte. Pokud vás vlasové škrábance netrápí, nemusíte použití leštěnky vůbec řešit.

V posledním kroku lak auta navoskujte. Vosk zajistí krásný lesk a současně poskytne ochranu laku. Na aplikátor naberte malé množství vosku a naneste na karoserii. Po zaschnutí lak vyleštěte utěrkou z mikrovlákna. Vždy se řiďte návodem uvedeným na obalu konkrétního přípravku.

6 častých chyb při ručním mytí auta

Pokud auto vyčistíte ručně podle výše uvedených rad, bude lak čistý a lesklý, a to při minimalizování rizika vytvoření škrábanců. Na závěr přinášíme výběr 6 častých chyb, kterých se mnozí při ručním mytí dopouští:

  1. Používání houby – houba má rovný povrch, na který se nečistoty snadno zachytí. Její použití vede právě ke vzniku škrábanců. Upřednostněte utěrky a mycí rukavice z mikrovlákna.
  2. Mytí v nevhodném oděvu – knoflíky, spony opasků, přívěsky, prsteny i hodinky mohou napáchat velké škody. Při mytí budete často v přímém kontaktu s karoserií, proto si oblečte měkké pohodlné oblečení a všechny ostré a tvrdé doplňky sundejte.
  3. Jeden kbelík na všechno – při použití jednoho kbelíku se voda rychle zašpiní. Na auto budete nanášet špinavou vodu se šamponem plnou nečistot, které mohou lak poškodit. Používejte 2 kbelíky a vodu průběžně obměňujte.
  4. Samovolné uschnutí vody – pokud necháte vodu po opláchnutí uschnout na vzduchu, objeví se skvrny a zaschlé kapky vody. Zabraňte samovolnému uschnutí a povrch karoserie vždy vysušte.
  5. Mytí na slunci – čím teplejší povrch auta bude, tím dříve voda zaschne. Snažte se auto mýt ve stínu a opláchněte jej studenou vodou. Mytí rozpálené karoserie nedoporučujeme.
  6. Použití nevhodných prostředků – čištění auta pomocí kuchyňských a jiných univerzálních čističů nepřinese kýžený výsledek a v nejhorším případě naruší povrch laků. Používejte kvalitní autokosmetiku přímo určenou pro mytí, leštění a voskování aut.

Vaše auto si zaslouží pořádnou péči. Vyberte si z naší nabídky autodoplňků a podtrhněte vzhled svého auta kvalitními disky, se kterými se blýsknete.

 

Vyberte si kvalitní autodoplňky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru