Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Zapínáte mlhovky ve správnou chvíli? Jízda v mlze má svá pravidla

Jízda v mlze, stejně jako jízda v noci, má svá specifika a je třeba se podmínkám vždy přizpůsobit, ať už vyrážíte na cestu v automobilu nebo na motorce. Zapínat mlhovky při sebemenším oparu je známým nešvarem českých řidičů. Poradíme vám, jak se chovat na silnici při snížené viditelnosti a kdy je zbytečné nebo dokonce nebezpečné mlhová světla zapínat.

Jízda v mlze

Jedete v mlze? Dodržujte zásady bezpečné jízdy a nezapomeňte ani na kvalitní obutí.

Na podzim i v zimě, obzvlášť po ránu, není jízda v mlze nic neobvyklého a je potřeba zhoršeným podmínkám přizpůsobit styl jízdy i ovládání automobilu či motocyklu. V husté mlze často vidíte jen na pár metrů a je obtížné sledovat zatáčky i vzdálenost vozidla před vámi. Při dodržování jistých pravidel se však řidiči aut i motorek mohou vyhnout nebezpečným situacím.

Jízda v mlze v autě

  • Přizpůsobení rychlosti

I když silnici znáte do nejmenšího detailu, zpomalte na takovou rychlost, abyste byli schopni zastavit na místě, na které v daném okamžiku dohlédnete. Kdykoli se před vámi může objevit nečekaná překážka, ať už v podobě špatně osvětleného vozidla, povaleného stromu, zvířete nebo osoby, která podcenila zákonem stanovené reflexní prvky. Jízda v mlze obnáší také další nebezpečí v podobě mokré a kluzké vozovky. Dodržujte tedy bezpečnou vzdálenost za vozidlem vpředu, i když jedete pomalu.

Nedodržování bezpečné vzdálenosti a rychlosti patří mezi 5 největších nešvarů českých řidičů!

  • Jízda v mlze při krajnici

Zhoršenou viditelnost v mlze nemáte jen vy, ale také protijedoucí vozidla. Držte se co nejvíce vpravo, zvláště není-li na vozovce vodorovné značení. Nikdy za husté mlhy nepředjíždějte!

  • Mlhová světla

Tzv. mlhovky se nacházejí vpředu i vzadu a mnoho řidičů se stále k jejich použití uchyluje, i když to za dané situace není třeba. Tato světla jsou velmi ostrá a používáte-li je pouze za mírně zhoršených podmínek, oslňujete jimi řidiče za sebou i před sebou. Mlhovky se doporučuje zapnout za husté mlhy, lijáku nebo sněžení, a to pouze nevidíte-li zadní světla vozidla před sebou. Nezapomeňte je opět vypnout, jakmile automobil dojedete.

Použití dálkových světel v zimě je kontraproduktivní, neboť se odrážejí od mlhy zpět a způsobí vám ještě větší nepříjemnosti.

  • Dát o sobě vědět

…a to nejen zapnutými mlhovkami, ale také včasnou signalizací změny směru, brzdění nebo výstražných světel. Nacházíte-li se na velmi nepřehledném a nebezpečném úseku, například v ostrých zatáčkách na úzké silnici, nestyďte se o sobě dát vědět protijedoucím vozidlům klaksonem.

  • Okolní podněty

Jízda v mlze vyžaduje vaše plné soustředění. Samozřejmostí je nepoužívat při jízdě mobilní telefon nebo navigaci, ale zvažte také vypnutí hudby. Pokud to počasí dovolí, pootevřete okénko, abyste alespoň slyšeli, co se děje před vámi i za vámi.

  • Prevence

Jízda v mlze znamená také zvýšenou kondenzaci vzdušné vlhkosti, což pocítíte i v interiéru vozidla. Okna se vám začnou mlžit a budete potřebovat samozřejmě i funkční stěrače a dostatek kapaliny v ostřikovačích. Preventivním opatřením jsou speciální spreje, které zajistí, že se vlhkost nebude na skle srážet. Pokud už se tak stane, nasměrujte vyhřívání nebo ventilaci na přední sklo a za pár chvil máte po problému. I těch pár okamžiků snížené viditelnosti může být ovšem kritických a doporučujeme jim předcházet. Třeba už jen tím, že sklo zahřejete ještě před jízdou v mlze.

Před jízdou v mlze také pečlivě očistěte všechna světla. Budete je potřebovat více než kdy jindy. Kvalitní pneumatiky jsou úplný základ bezpečné jízdy, který vám pomůže zkrátit brzdnou dráhu na minimum.

Jízda v mlze na motorce

Rada nad zlato je za mlhy na motorce zkrátka vůbec nevyjíždět. Někdy se ale této situaci nelze vyhnout, zvlášť pokud se hustá mlha drží pouze na malém úseku, o němž předem netušíte. Motorkáři jsou jako vždy ohroženější než řidiči aut a pravidla jízdy v mlze by měli dodržovat o to důsledněji.

  • Přizpůsobení rychlosti

Stejně jako řidiči automobilů, musí i motorkáři při jízdě v mlze zpomalit na takovou rychlost, aby byli schopni včas zareagovat a ubrzdit stroj i na mokré vozovce. Pneumatiky na mokrém povrchu ztrácejí přilnavost a za špatné viditelnosti jste tak na motorce ohroženi v mnoha ohledech více než řidiči automobilů.

  • Mlhovky na motorku

Podle zákona smí být motocykl vybaven jedním či dvěma předními mlhovými světly bílé nebo žluté barvy a jedním či dvěma zadními mlhovými světly červené barvy. Stejně jako u automobilů platí nepsané pravidlo ohleduplnosti vůči ostatním účastníkům provozu a mlhovky byste měli používat jen je-li to opravdu potřeba.

  • Předjíždění

I když se může v mlze zdát, že je vozovka dostatečně široká k předjíždění pomalých vozidel, dejte přednost drobnému zdržení před obrovským rizikem. Nikdy nevíte, jak jsou na tom s viditelností protijedoucí vozidla nebo kolegové motorkáři. A také nezapomínejte, že i vy jste na motorce ještě hůře viditelní než v autě.

  • Vhodné oblečení

Jak už jsme zmínili, mlha znamená i zvýšenou vlhkost a nepromokavé oblečení je v takovém počasí nezbytnou součástí výbavy na motorku. Jak správně pečovat o motooblečení se dočtete zde.

Dodržováním zásad opatrné jízdy v mlze se vyhnete největšímu riziku, ovšem stejně důležité je vhodné zimní obutí, které rozhodně nedoporučujeme podceňovat!

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru