Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Zima za volantem: 10 rad pro bezpečnou jízdu – 2. díl

V prvním dílu jsme si řekli o tom nejdůležitějším, co je potřeba udělat, než sednete v zimě za volant a vydáte se na cesty. Další porce tipů je převážně o situacích, které mohou nastat, když už na cestě jste.

6. Jízda do kopce a z kopce

Při jízdě z kopce podřaďte na nižší rychlostní stupeň a nechte auto, ať brzdí motorem. Brzdovým pedálem jen mírně korigujte rychlost. Cestou do kopce se zase snažte držet stále stejnou rychlost a s plynem zacházejte citlivě, zabráníte tím prokluzu kol.

7. Brzdění

Pokud cítíte, že jde auto do smyku, uberte plyn a vyšlápněte spojkový pedál, čímž vyřadíte motor ze záběru a umožníte kolům znovu se chytnout. Nedupejte zbytečně na brzdový pedál. S ojetými pneumatikami toho ale stejně moc nezmůžete, kvalitní zimní obutí vám může ušetřit i několik metrů.

8. Námraza na silnici

Buďte opatrní zejména v lesních úsecích, na mostech a kolem vody. V lese se díky stínu sníh či led drží déle. Mosty rychleji promrzají a na námrazu na nich můžete narazit, i když je venkovní teplota nad bodem mrazu. Na otevřených úsecích silnic nebo na horizontech kopců zase často fouká, a tak vás může nepříjemně překvapit navátý sníh.

Cesta lesem v zimě

V lese se sníh a led na silnici drží mnohem déle.

 

9. Opatrnost a předvídání

Čekejte nečekané. Snažte se co nejvíc předvídat. Pokud si nejste jistí svými schopnostmi, vyhlédněte si nějaké prázdné parkoviště nebo velkou plochu mimo silnici, kde můžete v klidu trénovat korekci smyku, brzdění i zatáčení. Jezděte opatrně a s rozvahou, zimní období spojuje několik nepříznivých faktorů dohromady.

10. Zahřívání auta na volnoběh

Nastartovat motor a jít očistit okna – to je stále oblíbená praxe mnoha řidičů. Motoru ale takový běh naprázdno nedělá dobře, nejlépe se zahřeje pomalou jízdou bez zbytečného vytáčení do vysokých otáček. Stačí pár kilometrů. Před rozjezdem nechte motor ještě pár sekund zahřívat na volnoběh, teprve pak vyjeďte normálním tempem. Dlouhým stáním s nastartovaným motorem si koledujete o brzkou návštěvu autoservisu.

Na to, jak moc bude jízda bezpečná, má bezesporu vliv hlavně řidič. Tento krátký seriál tipů pro všechny, kteří jezdí autem bez ohledu na roční období, snad přispěje k tomu, že se nebudou muset bát v zimě vyjet ani řidiči méně zkušení.

 

Zdroj foto: Pxhere.com

Nahoru