Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Povinná zimní výbava auta: úseky, kam smíte jen se zimními pneumatikami

Výbava auta, se kterou motorista zvládne cestování v zimě bez útrap, nezahrnuje jen škrabku na sklo a zimní směs do ostřikovačů. Jsou to především zimní pneumatiky, které zákon na některých úsecích nařizuje dokonce celoročně. Podívejte se, kde se bez zimního dezénu neobejdete.

Dopravní značky Zimní výbava

Za dopravní značku „Zimní výbava“ můžete vjet jen se zimními pneumatikami. Tento příkaz pak ukončuje dopravní značka „Zimní výbava – konec“.

Kdy a kde jsou zimní pneumatiky povinné?

Povinnost používat zimní pneumatiky platí v České republice od 1. listopadu do 31. března v případě, že se na vozovce vyskytuje souvislá vrstva sněhu nebo ledu, nebo když lze takové počasí očekávat. Pokud tedy například ještě v polovině listopadu budete jezdit na letních pneumatikách z důvodu příznivého počasí, pokuty až 2000 Kč se obávat nemusíte.

Jakmile se ale venkovní teploty ustálí okolo 7° C a níž, měl by mít každý řidič obuté zimní pneumatiky. Jejich minimální hloubka dezénu musí být u vozidel do 3,5 tuny alespoň 4 mm, u vozidel nad 3,5 tuny 6 mm. Rtuť na teploměru ale není jedinou proměnnou, která jízdu na zimních pneumatikách nařizuje.

Úseky silnic a dálnic s dopravní značkou „Zimní výbava“

Podle platné vyhlášky je nutné mít zimní pneumatiky v úsecích ohraničených dopravními značkami C 15a a C 15b, tedy „Zimní výbava“ a „Zimní výbava – konec“. Platnost tohoto značení byla dříve omezená pouze na období od 1. listopadu do 31. března, dnes už je však rozšířená na celý rok. Pokud u dopravní značky chybí dodatková tabulka vymezující termíny platnosti, znamená to, že v tomto úseku musíte mít obuté zimní pneumatiky s označením M+S nebo 3PMSF (symbol pohoří se sněhovou vločkou), ať je léto nebo zima.

Úseky s tímto dopravním značením se nacházejí především v horských a podhorských oblastech, kde je vyšší pravděpodobnost sněžení, a to nejen v zimním období. Narazíte na ně třeba i mezi 90. a 112. kilometrem dálnice D1. Úsek mezi Humpolcem a Jihlavou v ladovské zimě bývá totiž doslova kalamitní. Rozmístění dopravních značek s povinnou zimní výbavou si můžete prohlédnout zde na mapě.

Přečtěte si také: Které dopravní značky je v zimě nutné brát smrtelně vážně? >>

Povinné sněhové řetězy v horské oblasti

V zimní výbavě každého řidiče-horala nesmí chybět ani sněhové řetězy. Povinné jsou ale i pro ty, kteří cestují do oblastí vymezených dopravní značkou „Sněhové řetězy“.

Kdy musíte nasadit sněhové řetězy?

Zimní pneumatiky nejsou jedinou součástí povinné zimní výbavy – pokud tedy nejezdíte jen po městě nebo v nižších polohách, kde panují mírné podmínky. Při cestování v horách by vám v zavazadlovém prostoru neměly chybět sněhové řetězy, se kterými v kritické situaci zvládnete projet zasněžený či zledovatělý úsek

Přečtěte si také: Typy sněhových řetězů: Jaké vybrat? >>

Povinnost použít sněhové řetězy ale ukládá také zákon skrze dopravní značku „Sněhové řetězy“ (C 5a). Ta vám dovoluje pokračovat v jízdě pouze s nasazenými řetězy. Platnost tohoto příkazu končí za dopravní značkou „Sněhové řetězy – konec“ (C 5b). Toto svislé dopravní značení je většinou přenosné a rozmisťuje se podle aktuálního stavu vozovky. Pro strýčka Příhodu proto doporučujeme vozit v zimě tyto praktické pomocníky vždy s sebou.

Plánujete cestu na hory? Sledujte dopravní informace i předpověď počasí a připravte své vozidlo na vaše zimní dobrodružství. Ať už ale v zimě jedete kamkoliv, nezapomeňte na zimní pneumatiky s poctivým vzorkem. U nás v AZ pneu najdete ty pravé pro váš vůz.

 

Užiju si zimu s kvalitními pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, Bezpečné cesty

Nahoru